weby pro nejsevernější čechy

10 let vyššího odborného školství ve Varnsdorfu

Poté, co varnsdorfská VOŠ a SŠ oslavila v dubnu 140 let odborného školství, uspořádala v pátek 5. září 2014 další slávu, protože se dočkala 10 let svého fungování. V dopoledních hodinách se v aule shromáždila celá řada hostů, „obyčejných“ i významných, aby zhodnotily dosavadní roky, význam vyššího školství pro region a popřáli škole zářivou budoucnost. Každý dostal po zápisu u prezence taštičku s materiály, jen já si ji nevzal, takže čísla a oficiality, citovaná pak v dalším průběhu dopoledne, opsat nemohu.

Kromě těch, kteří se z první řady postupně přesunuli na pódium (podle fotek by to měli být: Petr Bannert, ředitel odboru vzdělávání na ministerstvu školství; Dagmar Waicová, předsedkyně Výbor pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Ústeckého kraje; nepřítomného Martina Kliku zastoupil senátor Jaroslav Sykáček; František Pelant, radní Ústeckého kraje a primátor města Děčína; Martin Louka, starosta města Varnsdorf; Petr Jakubec, ředitel školy) tu bylo i několik starostů z výběžku a ředitelů škol.

Moderující Zdeňka Vajsová po úvodních projevech hostů všechny seznámila s historií VOŠ a SŠ, z čehož já jsem ovšem bohužel slyšel jen část, protože jsem odskakoval jinam. V době mé nepřítomnosti došlo k podpisu „memoranda o spolupráci“ mezi jazykovou školou Lingua Rumburk (Mgr. Markéta Peroutková) a ředitelem Jakubcem (Lingua je od května „autorizovaným partnerem Evropského centra jazykových zkoušek„), konala se ukázka bojových umění a modní přehlídka. Já se vrátil v době, kdy už většina hostů odešla a pár posledních mohykánů si zašlo prohlédnout novou učebnu.