weby pro nejsevernější čechy

SebeRevolta: Není to jen o cvičení, chceme umět používat slova prosím a děkuji

Parta několika mladých kluků, co namísto posilovny zvolila jiný styl, a to posilování na prolejzačkách na sídlišti Podhájí nebo v parku u Kamzíka – pro obyvatele Rumburka skoro nepřehlédnutelná záležitost. Zjistili jsme, proč tito nadšenci za každého pátečního počasí cvičí, a co je jejich cílem. Kluci trénují svá těla v rámci obřího projektu SebeRevolta. O co vlastně jde, nám poví sám její člen – Martin Semerád.
SebeRevolta je komunita lidí, které se nelíbí negativní způsob života dnešní společnosti (např. kouření, pití alkoholu nebo užívání drog). Nelíbilo se to všem, ale byl jen jeden, kdo se rozhodl s tím něco udělat, a to rapper Revolta (Marek Kaleta), který skrze své texty začal nabádat lidi k tomu, aby se zamysleli nad svým životem a tím, jak budou na život koukat. Spojil se s Adamem Raw, se kterým založili projekt SebeRevolta a tím změnili mnoho životů. Není to jen o cvičení, je to také o tom, abychom dokázali dodržovat některé základní morální principy, jako je pravdomluvnost, dochvilnost, spolehlivost, pokora, umět používat slova prosím a děkuji. Cvičení nás všechny do jednoho stmeluje, na tréninku a u cvičení vždy začínáme.

Koho vlastně napadlo přinést myšlenku SR do Rumburka?
Václav Chmelenský se Zdeňkem Punčochářem založili workoutovou skupinu (začali cvičit), já jsem se k nim přidal na úplném začátku a vložil do toho SebeRevoltu.


Jaké aktivity jsou s tím spojené? Organizujete mimo pátečních tréninků i jiné akce nebo schůze?
Pořádáme třeba přespávání u sebe na zahradě, různé výlety a výzvy. Kdo na tyto akce dorazí, nikdy nelituje, protože je tam ohromná legrace. Jsme jako jedna velká rodina.

V této komunitě tedy nejde jen o sportování a tělesný rozvoj, ale také o upozorňování lidí, zejména mladistvých, na nebezpečnost týkající se alkoholu nebo drog.Na webu SR padla zmínka o tom, že členové mohou například pořádat přednášky na školách. Jak se angažujete v těchto směrech?

V této oblasti jsme v začátcích. Teprve domlouváme místa, kde bychom mohli přednášet a udělat i nějakou menší exhibici. Máme vyhlídnuté Gymnázium v Rumburku, všechny základní školy v Rumburku (pouze 2. stupeň) a ještě nějaké střední školy v Rumburku. Čím více, tím lépe.

https://youtu.be/hSk1oeNzqXc

Jak vnímá vaše doslova veřejné tréninky okolí? Setkali jste se s lidmi, kterým se vaše činnost nelíbila?
I přesto, že okolí vnímá naše tréninky dobře a chválí nás, se u našeho nového videa našly i negativní komentáře, například o tom, že ničíme dětem prolézačky. Většina lidí však reaguje pozitivně.

A vůbec – nevadí vám, že vašemu cvičení může jakýkoliv kolemjdoucí přihlížet?
Ze začátku to byl trošku divný pocit, alespoň pro mě, ale teď už nám to nevadí ani si toho nějak nevšímáme.

Co zdravá výživa? Dodržujete všichni i tohle? (Na tréninku jsem si všimla několika kousků ovocného koláče, hehe)
Zdravou stravu řeší jenom pár z nás. Podle mě je to nedílná součást cvičení, a když se chcete někam dostat a někam pokročit, je úprava jídelníčku nutná. Nejenom že člověk pak vypadá lépe, ale také se lépe cítí.

Chtěli byste vybudovat vlastní SebeRevolta hřiště, anebo vám stačí to, co máte?
Nedávno jsme začali řešit výstavbu workoutového hřiště v Rumburku s ředitelem SRASu a zatím je to na velmi dobré cestě k úspěšnému cíli.

„Chceš změnu? Tak začni u sebe!“ hlásá slogan SR. I kluky, kteří se ode mě ochotně nechali během tréninku fotografovat a sympaticky odpověděli na všechny mé otázky, by jistě potěšilo, kdyby se k nim přidal někdo další. Sami tvrdí: ,,NEMUSÍTE SE NÁS BÁT, MY JSME HODNÍ, TAK SE PŘIDEJTE.“