weby pro nejsevernější čechy

Deska na víkend: Zhasnout? Je to tak nutný…

Zhasni. Tak svítí název folkově laděné kapely, která nemá od našeho výběžku zas tak daleko. První deska, kterou toto dnes již deset let fungující uskupení z Nového Boru vydalo, se jmenuje Je to tak nutný…

zhasni jetotaknutn

V únoru jsme si mohli komornější verzi Zhasni poslechnout mimo jiné i Na Kopečku v Rumburku. Poslech na živo je to výtečný. Nejenže se jedná o velmi sympatické lidi, tito milí muzikanti hráli s nadšením i v malém prostoru pro zhruba patnáct diváků.

Muzika v tomto albu může znít často jemně melancholicky, jakmile se však přidají housle nebo vícehlasy, vše jakoby ožije. Housle v dobrých rukou jsou pro tuto kapelu jasnou výhrou. Pokaždé dokážou píseň vyzdvihnout o stupínek výš.

Právem se Zhasni řadí k folku, ale rozhodně od nich nečekejme folk typu Nezmaři nebo třeba Spiritual kvintet. Jako již zmínění mají svůj jedinečný styl, díky kterému ve folku začínají stále více zářit. Třeba i tím, že jezdí na koncerty téměř po celé republice.

K melodii pasují texty jako ulité. Poetické, přírodní, o běžném životě. Čtenáře kvalitní poezie jistě neurazí, ba naopak potěší. To příjemné, jež vyzařuje z textů, je znát také díky tomu, že Zhasni jsou nám vlastně dost blízko. Zmiňují například Labe, Českou Kamenici, Klíč nebo dokonce Luž.

zhasni nakopecku

(z koncertu Na Kopečku)

Když posloucháte nějaké album několikrát po sobě, často si najdete píseň, na kterou se těšíte. V tomhle případě jistě neodoláte Vichřici nebo Zahořely. Navrch mají také Parcely na Měsíci, v nichž kapela vyjadřuje, že svět běží hrozně rychle a je těžkého stíhat. Tuto skutečnost dokládají na všeříkajícím příkladu o tom, že v dnešní době je až zbytečně možné si dokonce koupit parcelu na Měsíci.

Ode mě to bude doporučení do vašich uší. Pokud si potřebujete odpočinout od rádiového mainstreamu, je nutné pozhasínat a vychutnat si tuhle hudbu!