weby pro nejsevernější čechy

Den otevřených dveří – Domov Severka Jiříkov.

Letos žijí jiříkovští oslavami stého výročí povýšení Jiříkova na město. V sobotu,  20.září 2014  k těmto oslavám přispěl i Domov Severka zdařilou akcí – Dnem otevřených dveří.  Organizátoři počítali s programovými variantami pro oba typy počasí – sluníčkem i deštěm. A stihli obě. Den otevřených dveří byl zahájen úvodními neformálními proslovy pana ing. Pavla Malečka, ředitele DZR a pana Michala Majáka, starosty města Jiříkova.
Na zahradě areálu byl připraven doprovodný program pro malé i velké návštěvníky. Obdiv zaslouží sdružení „Aktivní pes Jiříkov“, kdy ukázky z výcviku psů probíhaly v začínající dešťové přeháňce. Nadšení čtyřnohých aktérů i jejich pánů však nebylo počasím nijak limitováno. K tanci a k poslechu hrála kapela pana Hanzala ze Šluknova. I ta si vyzkoušela slunečný den pod terasou a následné rychlé stěhování v lijáku, do připraveného sálu – velké jídelny. Zde pokračoval program vystoupením taneční a pěvecké skupiny z dětského domova v Lipové. Po dešti se jiříkovští hasiči prezentovali ukázkou hašení „požáru“ modelu domečku na zahradě areálu. Pro odvážné byla připravena plošina s výhledem na okolí z výšky až jednadvaceti metrů.
Ve vestibulu Domova Severka bylo připraveno bohaté občerstvení a návštěvníci zde mohli získat informace o Domově, prohlédnout si kroniky a prostory, kde uživatelé sociálních služeb žijí a tráví volný čas. Prohlídková trasa s výkladem vedla přes rehabilitační místnosti, kde klienti využívají možnosti masáží, vodoléčby a infrasauny. Návštěvníci si mohli prohlédnout tělocvičnu s dobře vybavenou posilovnou. V keramické dílně si mohli zájemci vlastnoručně dozdobit a odnést keramické sluníčko připravené klienty a seznámit se s jejich vystavenými pracemi. V další dílně si prohlédli „výrobky“ rukodělné činnosti – výšivky, koláže, tkané textilie a další. Dočasně se tato dílnička změnila na dětský koutek, kde si děti mohly kreslit nebo vytvářet drobnosti z různých materiálů, než si jejich rodiče prohlédli další prostory. Prohlídkový okruh končil v jídelně, kde kapela pana Hanzala hrála k tanci a poslechu známé hity pro všechny věkové kategorie.