weby pro nejsevernější čechy

Den bez aut 2014

V pondělí 22. září 2014 se (jako již několik let po sobě) ve Varnsdorfu uskutečnil další ročník propagační cyklojízdy v rámci Dne bez aut, patřícího do Evropského dne mobility. Bohužel, tentokrát šlo o akci poněkud komorní. Částečně nejspíš vinou počasí, protože byť nepršelo, zima a vítr udělaly své. Navíc se akce konala odpoledne od 15:00, což znamená mimo rozsah školního vyučování. Tudíž by se musel obětovat vlastní volný čas a nikoli ulejvárna ze školy. Zaslechl jsem cosi o 30 nejrůznějších výmluvách od těch, kdož původně slíbili dorazit. Odrazilo se to v tom, že mezi na náměstí zaparkovanými auty skupina cyklistů nakonec skoro nebyla ani vidět…

Dorazili alespoň zástupci města a starosta rozdal přítomným mapu Cyklotreku Tolštejn, která trochu předběhla dobu – stezky jsou sice naplánovány a v mapě zakresleny, v reálném terénu je to ale horší, neb ještě nejsou proznačeny. A prý to už konečně velmi slibně vypadá s přemostěním Šébru, takže se snad opravdu brzy dočkáme.

Po slibu, že v příštím roce to bude určitě lepší, větší, masovější, vyrážejí přítomní na plánovanou cca 10 km dlouhou projížďku městem a okolím.

Pro porovnání – rok 2012, rok 2013.