weby pro nejsevernější čechy

Tichá solidarita na náměstí v Rumburku

Přes sociální síť svolaná akce rozsvítila při středečním večeru Lužické náměstí v Rumburku. Tichý protest, bezeslovná podpora a symbolický náznak, že Rumburk není lhostejný k událostem okolo úmrtí pacientky v Lužické nemocnici a všem následným počinům, které vedení nemocnice (a v současné době i města) udělalo.Foto: Jakub Trmal Okolo morového sloupu byla vystavěna hradba ze svíček, když se na dvě stě padesát lidí sešlo v sedm hodin večer na náměstí v Rumburku. Celá sešlost byla svolána přes Facebook jako reakce na současné dění ve městě a zároveň k uctění památky zemřelé pacientky ve zdejší nemocnici. Nejen tato kauza, která zahýbala Rumburkem, byla příčinou k zapálení svíčky. Někteří přišli podpořit doktora Vondráčka, proti němuž podalo vedení nemocnice trestní oznámení, nebo přímo zkritizovat současné vedení města.

Celá akce byla velmi spontánní a ve své podstatě neoficiální, neboť Lužické náměstí si až do voleb zablokovala jistá fyzická osoba, dle nepotvrzených zdrojů místostarosta Rumburka Darek Šváb. Nad událostí měl převzít kontrolu někdo z místních církevních hodnostářů, jelikož pro náboženské akce platí výjimka srocování. Ani v těchto řadách se ale v době před volbami nikdo neodvážil zaštítit akci pod krycím názvem „Svíčky za pravdu“.

A tak se na náměstí čirou náhodou sešlo ve stejnou dobu přes dvě stě lidí. Nikdo neměl proslov, všichni věděli, proč tu jsou. V době předvolební se samozřejmě objevilo mnoho hlav známých z plakátů visících na každém nároží, mnoho z nich využilo šanci „udělat si vočko“ u svých voličů.

Rumburk povstal, udělal to tiše a elegantně, s grácií, ale s jasným poselstvím, že zdejší obyvatelstvo není jen otupělý dav, ale masa lidí, které už přetekl pohár trpělivosti. „Raději chceme trpět pro to, že říkáme pravdu, než aby měla pravda trpět pro naše mlčení,“ stálo napsáno na narychlo vytisknutém papíře ve světle svíček.

Svíčky, najdete tu svoji?