weby pro nejsevernější čechy

Vyhraje bigbíťák volby v Dolní Poustevně? Proč by ne)

Radek Sady Sadovský je duší kapely Krleš  a byli to právě oni, kteří před lety vrátili na poustevenský Čtverec festival v tom formátu, ve kterém ho v osmdesátých (!!!) letech vymysleli. Tím jsem chtěl říct, že je Radek muž činu. Přesto mě trochu překvapilo, když jsem se dozvěděl, že hodlá kandidovat v říjnových komunálních volbách a nejen to, že je chce i vyhrát. Tak jsme to spolu probrali, tu je rozhovor:

Ahoj Sady, dozvěděli jsme se, že bys byl rád starostou Dolní Poustevny … co tě to napadlo?
Ahoj. Není to až tak, že by to byla pouze moje osobní aktivita. Prostě jsme o tom mluvili už dlouho, ale bohužel jsme nenašli dostatek osobní odvahy k tomuto kroku. Ale teď už asi pohár přetekl. Jsme všichni Poustevenští patrioti a jako takoví nemůžeme nečinně přihlížet, když někdo naší rodnou obec systematicky ničí a plete si feudální systém se zastupitelskou demokracií. Postupně jsme oslovili lidi, o kterých si myslíme, že jsou slušní a nekradou a kteří chtějí něco změnit. Nebylo to samozřejmě pouze těch devět lidí, co jsou na naší kandidátce, bylo nás víc. To, že ve finále jsem naším kandidátem na starostu já, vyplynulo časem a byl to konsenzus nás všech. Byl jsem vždy vůdčí typ, asi si tím kompenzuju svojí tělesnou nížku :-)
Podstatným hnacím motorem pro mě je ale to, že mám děti, chtěl bych, aby nežily ve strachu a měly spokojené dětství, jako jsem měl já. Rád bych, aby měly důvod tu žít i v dospělosti, protože bez mladých lidí to tu můžem obehnat ostnáčem a zamknout!
Máš pocit, že bys, kdyby se ti podařilo ve volbách dosáhnout dobrého výsledku, mohl změnit poměry v obci? A: je opravdu tak zle, že musejí na radnice nastoupit rockeři, aby se věci pohly?
To mám, i když to bude hrozně těžký. Ale sám za sebe můžu říct, že do toho nejdu ze zištných důvodů, ale s možná naivní myšlenkou, že chci něco udělat pro svou Poustevnu. Já vím, že to asi říká každej, ale já jsem vychovanej v tom, že moje čest je víc než všechny peníze světa!
Ale zpátky k otázce. Určitě bude potřeba omezit výdaje. Například místostarosta dřív nebyl na plný úvazek. Když se k tomu modelu vrátíme, ušetří se skoro 400000,- ročně!
Mně osobně vadí to, že kostelík plní stejnou funkci jako Národní dům. V obou objektech se musí v zimě topit. Spousta lidí se mnou v tomhle asi nebude souhlasit, ale uvědomme si, kolik má Poustevna obyvatel a kolik je tu kulturních zařízení! Několikanásobně větší města by nám mohla závidět! Poustevna by nebyla první ani poslední obcí, kterou by podobný megalomanský pomníky vehnaly do finančních problémů. Myslím, že je na čase omezit podobné projekty a zaměřit se na podporu turistického ruchu a drobné provozovny pod správou obce, čímž by se vytvořily nové pracovní podmínky. Zvenčí nám určitě nikdo nepomůže, musíme se o sebe postarat sami. Je tu myslím dost lidí, kteří by rádi nezištně pomáhali – děláme to přeci pro sebe! Jen jsou otrávený blbou náladou v obci. To je to, co bych v lidech rád probudil – sounáležitost se svou obcí, pocit spoluodpovědnosti a patriotizmu. Nečekejme se založenýma rukama, až to za nás někdo udělá – udělejme to sami!
Měli jsme fungující lesní hospodářství. Člověka, kterej tomu rozuměl a měl perfektní výsledky pošlem ze dne na den do… víš kam a pak hurá drancovat do lesa a vytěžit, co se dá.
Copak takhle se chová správnej hospodář? Uvědomme si, že obecní lesy jsou náš společnej majetek a že dělat, že se mě to netýká, je jako ničit si svůj vlastní dům.
Když se podívám, jak to v Poustevně dnes vypadá, je mi z toho nanic.
Obecní domy a pozemky rozprodaný, peníze z prodeje… kdoví kam se poděly? Při příjezdu do Poustevny máte pocit, že jste vjeli do obří tržnice, místo zahrad jsou tu jen plochy zasypaný navážkou nebo s položenou zámkovkou.
Při příjezdu od Německa máte dojem, že jste ve válečné zóně těsně po bombardování. A v centru tomu nasadí korunu několik polozřícených budov, mezi nimiž se krčí opravená boží muka s trpaslíky v zádech…
Já myslím, že je nejvyšší čas, aby se do toho rockeři a nejen oni vložili :-)
I místní politika je politika) mohl bys nějak specifikovat jestli jsi napravo nebo nalevo v politickém spektru?
Tak to vůbec neřeším, to podle mě do komunální politiky v obcích velikosti Poustevny vůbec nepatří. Já nerozlišuju věci na vlevo a vpravo, ale na dobrý a špatný. Především je potřeba mít selskej rozum a dělat práci pro obec a ne do vlastní kapsy nebo si leštit svoje ego.
A: když vyhraješ, bude na čtverci rockový festival celoročně?
:-) :-) Tak to určitě ne :-) Ale určitá podpora od obce musí být, nedá se to táhnout soukromě, při finanční zátěži, kterou podobná akce obnáší. Je to rozhodně nejdražší jednodenní počin ve výběžku. A akce s tak dlouhou tradicí jako je Čtverec a Severní stopa, ale i loutkový festival si rozhodně zaslouží podporu ze strany obce