weby pro nejsevernější čechy

Knížky do popelnice nepatří

Většinou nevidím důvod, proč bych jen tak z plezíru zmiňoval, propagoval či dokonce obdivoval něco, co se dá nazvat soukromým podnikáním, jenže výjimka se prostě najde. Toho pána byste měli znát, pokud jen trochu chodíte na místní akce. Vlastně nejen na místní, potkat se s ním můžete třeba i v Praze na veletrhu Svět knihy. Na vysvětlenou – moje máma knihy prodávala. Dlouhá léta, v jednom menším západočeském městečku. A co hlavně – nejen prodávala, ale taky kupovala. Takže mám k papíru, písmenkům, záložkám a tak vůbec vztah víc než kladný. I když nedosahuji kvalit některých známých, stále žiji obklopen nejrůznějšími tiskovinami. Proto jsem byl velmi zvědavý a natěšený, když jsem se dozvěděl, že antikvariát Klariani bude nejen na webu či občas na těch zmiňovaných akcích, ale od pondělí 6. října 2014 i v kamenném obchodě. Proto jsem se zašel hned dopoledne podívat.

Najdete ho ve VDF na Národní třídě, za pobočkou České spořitelny. To ZA berte doslova, vchod je na boční stěně (k vietnamskému staveništi), kde, pokud se nepletu, doteď nic nebylo.

Zkuste také zdolat těch pár schůdků a obhlédnout regály, jestli by se vám či někomu blízkému něco nehodilo. Nebo jestli naopak nemáte doma něco navíc, co by se hodilo někomu jinému. Já se přiznám, že nevím, jak často zajdu, protože jsem prostě s prázdnou odejít nedokázal. Nezbývá mi než konstatovat, že musím Varnsdorf považovat po této stránce za mimořádný. Zatímco v onom výše zmíněném západočeském městečku dnes knihkupectví nenajdete, u nás jsou už tři místa s tímhle „zbožím“. A koupíte tu třeba i filmové plakáty, nebo černé gramodesky! Tak jakápak knižní krize…