weby pro nejsevernější čechy

36. PURUM rally Příbram 2014

Motoristická sezona se zvolna chýlí ke konci, přesto o zajímavé a napínavé podniky není nouze. O víkendu , od 3.10. do 5.10.2014, se jela 36.PURUM Rally Příbram 2014, jako poslední závod Mediasport Mezinárodního mistrovství ČR v rally, dále Mistrovství ČR v rally historických automobilů a Pohár České republiky v rally.

Klasické tratě rychlostních zkoušek – RZ – na příbramsku a sedlčansku jsou zárukou hodnotné podívané pro diváky i sportovního vyžití pro jezdce. Sobotní dopolední porce RZ začala „rozjezdem“ z Horčápska na Hořejany. Dále následoval přejezd na nejdelší erzetu z Vystrkova do Milína. Zdánlivě nenáročné, rychlé tratě začaly pozvolna, ale neúprosně prosívat startovní pole. A když se k tomu přidala drobná záludnost cestářů, kteří v pátek odpoledne, po seznamovacích jízdách, začali vyspravovat tratě asfaltovou drtí a drobným štěrkem, není se co divit, že mnoho posádek přijelo na cíle RZ pěkně zpocený, naštvaný a na jejich miláčcích byly vidět utržené šrámy. V tom lepším případě, jen kosmetické. Na doporučených diváckých místech se bylo na co dívat a některé posádky se za podporu svým příznivců na trati patřičně odměňovali ukázkou svého umění i možnostmi vozů. Především Václav Pech se spolujezdcem Petr Uhlem na Mini John Cooper S2000, již jistí vítězové Mediasport Mezinárodního mistrovství ČR v rally pro rok 2014, jeli v pohodě a jejich sebevědomé, ale jisté „frajeřinky“, přiváděli diváky do varu. A další piloti mu zdatně sekundovali. Ale o tom motoristický sport je. Poslední dopolední RZ předčasně ukončila havárie jednoho z favoritů celého podniku, Martina Vlčka na Škodě Fabii S2000, v místě šotolinové cestářské opravy v Pečičkách.

Odpolední dění se přesunulo na sedlčansko. Epicentrem dění byla obec Dublovice. Průjezd jejím středem, je důkazem možnosti skloubení nádherného diváckého zážitku doslova z první řady, se zajištěním přirozené bezpečnosti jak pro jezdce, tak i pro diváky. Na malém prostoru si bylo možné vybrat sledování průjezdů úzkými uličkami, zatáčkami na šotolině i kostkách a to vše korunované skokem. Není se divit, že divácký prostor byl plný a spokojenost převládala jak z pěkných skoků, tak i dobrého jídla a pití. Prostě pohoda. Ale jen pro diváky! Jezdci takovou pohodu neprožívali. V průběhu odpoledních RZ startovní pole značně prořídlo. Několik posádek havarovalo a pro technické potíže jich asi jedna třetina ze závodu odstoupila. A to v neděli na jezdce čekalo ještě dalších 6 RZ.

Nedělní program zavedl prořídlé startovní pole do prostoru Brd. Bohužel pro diváky moc míst na sledování rally nebylo, neboť značná část tratí vedla vojenským újezdem. Škoda. Podle zablácených kapot a lehce pomačkaných plechů některých soutěžáků lze usuzovat, že by to zajímavá podívaná být mohla. Ale skalní nadšence a fotografy žádná překážka nezastaví. Atraktivní divácké místo si lze, při dodržení patřičné bezpečnosti, najít podél trati vždy. Nedělní program vyvrcholil v servisní zóně na letišti u Dlouhé Lhoty. Vítězné posádky si užili svou chvíli slávy na rampě, převzali poháry a mrkli do objektivů foťáků a kamer. 36. PURUM Rally Příbram je minulostí. Nezbývá než se těšit na ročník další.