weby pro nejsevernější čechy

Kostel v Jiříkově má obnovenou další vitráž

Vitráž s motivem sv. Josefa opět zdobí kostel sv. Jiří v Jiříkově. Vitráž o ploše 6 m² je jednou z nejstarších malovaných vitráží v regionu Šluknovského výběžku. Roku 1894 ji zhotovil královský umělecký ústav v bavorském Mnichově. Na vitráži z barevného katedrálního skla je dominantní figura svatého Josefa a malého Ježíše, okraje lemují ornamentální motivy. Závady na okně s vitráží sv. Josefa byly tak závažné, že narušovaly statiku celého okna. Hrozilo vypadnutí skel a jejich rozbití. Při letošní obnově vitráže se očistily původní německé nápisy o donátorech, které se přetřely po 2. světové válce. Obnovu vitráže ve výši 245 000 Kč zajistila Římskokatolická farnost Jiříkov za podpory Česko-německého fondu budoucnosti a příspěvků rodáků německé národnosti – Bruna Fabicha a Rolanda Krebse. Obnova vitráže sv. Josefa navázala na obnovu vitráže s motivem sv. Alžběty, která proběhla v letech 2011 – 2012 za přispění německých rodáků. 

Obnova vitráže v kostele sv. Jiří není jedinou letošní záchrannou aktivitou jiříkovské katolické farnosti. U nedaleké bývalé márnice právě finišují stavební práce. Na barokní stavbu z 18. století se po opravě krovu pokládá krytina z přírodní břidlice. 

Vitráž i márnice prozradily střípek ze své historie. Při obnově vitráže i záchraně barokní márnice se zjistilo, že v okolí kostela sv. Jiří v Jiříkově se po roce 1945 střílelo z brokovnice. Jak vitráž v kostele sv. Jiří, tak kovová makovice na střeše bývalé márnice nesly stopy pro zásahu palné zbraně. Patrně se jednalo o dílo vandalů. 

Kostel sv. Jiří v Jiříkově:

Barokní kostel stojí na náměstí v Jiříkově. Postaven byl v letech 1724 – 1728. Autorem původních plánů pro kostel v Jiříkově byl rakouský architekt Johann Lucas Hildebrandt. Kvůli velké nákladnosti byly plány odmítnuty a kostel podle vlastních plánů postavil pražský stavitel Johann Georg Aichbauer, nevlastní bratr proslulého barokního stavitele Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Stavebníkem kostela sv. Jiří v Jiříkově byl významný šlechtic a mecenáš umění Alois Thomas Raimund hrabě z Harrachu, ministr a rádce císaře Karla VI. Císařský vyslanec ve Španělsku a nositel Řádu zlatého rouna byl také místokrálem neapolským. Panství Šluknov a s ním obec Jiříkov a Staré Křečany získal r. 1721 sňatkem s Marií Ernestinou hraběnkou z Ditrichsteinu.

Mgr. Klára Mágrová

projektová manažerka

Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk

Náměstí Dobrovského 379/11, 408 01 Rumburk

mobil: +420 724 072 525

e-mail: loreta.rumburk@seznam.cz

www.loretarumburk.cz 

www.poutni-mista-sluknovsko.cz

Foto Klára Mágrová