weby pro nejsevernější čechy

Film na víkend: Andělé s iPadem místo křídel

Rumburk, po půlku zaplněné kino a nový výtvor z české filmové dílny – „Andělé všedního dne“. Jak vypadají andělé moderní doby? Nový film z rukou Alice Nellis láká svým pochmurným dějem ke zhlédnutí už jen, dle mého názoru povedeným, hereckým obsazením. Objevují se tu tváře hvězd jako je např. Bolek Polívka, Zuzana Bydžovská, Marian Labuda starší, ale třeba také idol dívčích srdcí a zpěvák bývalého Nightworku Vojtěch Dyk.

Bohužel jsem zatím neměla šanci přečíst si knižní předlohu Michala Viewegha (po návštěvě kina se na to chystám), ale jelikož Viewegh na filmu spolupracoval, řekla bych, že se film aspoň do určité míry své předlohy drží.

Celý film je vlastně o neustálém plýtvání času, který v životě (ne)máme. Přitom nikdy nikdo neví, jestli to není jejich poslední týden, den, hodina a někdy možná jen minuta. Andělé všedního dne nejsou samozřejmě při takhle vážném tématu zrovna nějakou super směšnou komedií, ale vůbec není to jen drama s ubručenými tvářemi. Film je hezky zpracovaný, takže se dočkáte i nějaké vtipné situace a už samotné obsazení Vojty Dyka znamená, že nuda vás opravdu nečeká.

Komicky na mě působila čtveřice velice originálních andělů – Javorský, Labuda, Křenková, Dyk. Hodně zvláštní mi přišel až samotný konec filmu, který prý už ani v knize Viewegha není, ale nechci tu říkat spoilery, takže si každý musí udělat obrázek sám. Abych to shrnula… film se mi opravdu líbil, podobný v Česku rozhodně nenajdete.

Každý se musí připravit na to, že po konci filmu bude nejspíš trochu přemýšlet, jestli on sám žije tak, jak by měl, a možná vám tato podívaná změní váš celkový pohled na život.