weby pro nejsevernější čechy

Výstava Muzeum do ulic v Loretě Rumburk

V Loretě Rumburk se od 1. 11. 2014 koná výstava Muzeum do ulic. Dvanáct výstavních panelů přibližuje nejzajímavější exponáty ze sbírek varnsdorfského muzea. To je z technických důvodů šestým rokem uzavřeno. O výběr prezentovaných exponátů se zasloužila stovka obyvatel Varnsdorfu, která se zapojila do elektronické ankety, a vybrala, co na výstavě chce vidět. Netradiční výstavní počin připravil Kruh přátel muzea Varnsdorf a Muzeum Varnsdorf za podpory Ústecké komunitní nadace a Oblastního muzea v Děčíně. Ve čtvrtek 6. 11. 2014 od 16.00 h. se v Loretě Rumburk uskuteční komentovaná prohlídka výstavy s pracovníky varnsdorfského muzea. Výstava Muzeum do ulic je v ambitu Lorety Rumburk přístupná do 29. 11. 2014, od úterý do soboty mezi 9.00 až 16.00 h. Vstupné je 50 a 25 Kč. 

Kruh přátel muzea Varnsdorf se od uzavření budovy Muzea Varnsdorf v roce 2009 nepřetržitě snaží, aby muzeum i nadále zůstalo v povědomí občanů. Během let 2013 a 2014 spolek připravil ojedinělý výstavní projekt „Muzeum do ulic“. Za cíl si dal vystavit nejvýznamnější exponáty muzea. „Veřejnost se prostřednictvím fotografií a kreseb seznamuje s vybranou částí historických artefaktů skrytých v depozitáři Muzea Varnsdorf. Aktuální mobilní expozice slouží i k zamyšlení, zda a proč ve Varnsdorfu potřebujeme muzeum,“ vysvětluje autor výstavy Josef Rybánský. „Od výstavy očekáváme „probuzení“ větší části veřejnosti. Ve Varnsdorfu máme krásnou budovu muzea a v ní nádherné a cenné exponáty připomínající historii města. Přínosem výstavy bude změna v myšlení lidí v pohledu na to, že se nemusí jednat o nudnou „muzeální“ činnost, ale že lze vytvořit moderní interaktivní muzeum otevřené novým myšlenkám a pokrokovým technologiím“, dodává muzejník J. Rybánský. Výstava se od svého vzniku představila na Dobrotových trzích ve Varnsdorfu, ve varnsdorfských ulicích a při premiéře filmu Odborný dohled nad východem slunce.  

Výstavní projekt Muzeum do ulic má podobou šesti oboustranných roll-upů. Jedním z prezentovaných exponátů, který návštěvníky mobilní výstavy zatím nejvíce oslovil, je obraz od malíře Wenzela Salomona z Jiřetína pod Jedlovou. Zachycuje údajnou podobu zámku ve Varnsdorfu v roce 1797. Samotný obraz pochází z 20. až 30. let 20. století. Další výstavní panely seznamují např. s městským znakem, mapou zachycující podobu Varnsdorfu v 17. století, osudy pomníku Josefa II. a restauracemi na vrchu Špičák nad Varnsdorfem.   

Mgr. Klára Mágrová

projektová manažerka

Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk

Náměstí Dobrovského 379/11, 408 01 Rumburk

mobil: +420 724 072 525

e-mail: loreta.rumburk@seznam.cz

www.loretarumburk.cz 

www.poutni-mista-sluknovsko.cz