weby pro nejsevernější čechy

,,Konečně dělám to, co mě baví a naplňuje,“ říká dobrovolnice pro doučování Renata Svobodová

Od loňského roku nabízí Dobrovolnické centrum Strakapoud, které vzniklo při Apoštolské církvi ve Varnsdorfu, možnost zapojit se ve dvou akreditovaných dobrovolnických programech „Dobrovolníci v nemocnicích“ (probíhá na oddělení LDN) a „Dobrovolníci pro doučování“.

548350 534092216604621 1288332234 n

Rádi bychom vám představili jednu z dobrovolnic, která se zapojila do programu doučování. Jedná se o velmi sympatickou, stále usměvavou a zodpovědnou studentku varnsdorfského gymnázia Renatu Svobodovou, která od loňského roku navštěvuje vytipovaného žáka v jeho domácím prostředí. Zeptali jsme se jí na pár otázek:

Co tě vedlo k zapojení se do dobrovolnického programu doučování?

Mám v plánu jít studovat pedagogiku a díky dobrovolnictví získávám nové zkušenosti, které se mi budou hodit. Po ukončení dobrovolnictví dostanu certifikát, který mi přilepší u přijímacích zkoušek na vysokou školu. Baví mě práce s dětmi, jezdím i na tábor jako praktikantka. Po každé hodině odcházím od svého svěřeného žáka, jmenuje se Adam, s dobrým pocitem a jsem velmi ráda, že mohu někomu předat své vědomosti a ulehčit mu přípravu do školy. Největší radost mám vždy z výsledků a ze zlepšení Adama ve škole.

Jakým způsobem doučování v rodině probíhá?

Chodím doučovat od začátku školního roku každé úterý od 15:00. Ze začátku si vždycky chvíli povídáme, jak jsme se měli, co jsme dělali o víkendu a jak bylo ve škole. Poté spolu vypracováváme domácí úkoly či se připravuje na písemné práce. Velmi často spolu počítáme matematiku, neboť mého žáka matematika baví. Poslední dobou děláme každé doučování úkoly z anglického jazyka. Někdy si zajdeme do knihovny, ale většinou jsme u žáka doma, kde jsou v blízkosti i jeho rodiče. Často dostává i ode mne úkoly navíc. Jeho mamka mi vždycky udělá kávu a chvilku si povídáme. Líbí se mi, že se zajímají i o mě, jak se já mám a jaký jsem měla den.

Co ti přináší být dobrovolníkem?

Dobrovolnictví mi přineslo hodně zkušeností do života. Konečně dělám to, co mě baví a naplňuje. Snažím se doučování oživit například hrami či povídáním o všedních věcech.

Je něco, co tě příjemně překvapilo?

Příjemně mě překvapilo, když mi Adam před ukončením prvního školního půlroku přinesl dáreček a poděkoval mi za doučování. Na vysvědčení měl velmi hezké známky a myslím a tajně doufám, že i díky mé pomoci. Když se připravujeme na písemnou práci a další hodinu mi řekne, že dostal dobrou známku, tak mám ohromnou radost.

strakapoud logo png 3

Je něco, co tě nepříjemně překvapilo?

S dobrovolnictvím nemám žádné nepříjemné zkušenosti.

Doporučila by jsi dobrovolničení dalším lidem a proč?

Dobrovolnictví jsem už doporučila některým mým kamarádkám, ale kvůli časovému zatížení se žádná z nich do dobrovolnictví nepustila. Sama musím říci, že v maturitním ročníku toho je opravdu hodně a i já sama v pololetí budu muset s dobrovolnictvím skončit, ale určitě budu na tento zážitek a zkušenost moc ráda vzpomínat. S Adamem máme velmi pěkný vztah a jsem moc ráda, že jsem ho poznala. Určitě bych doučování doporučila lidem, kteří chtějí studovat pedagogickou školu a pracovat s dětmi. Je to pouze hodina až dvě týdně, která nám nic neudělá a žákovi pomůže.


Pro ty z vás, kterým se myšlenka dobrovolnictví líbila: více se můžete dozvědět na www.dcstrakapoud.cz. Na všechny nové dobrovolníky se velmi těšíme!

Bc. Petra Šimková, koordinátorka Dobrovolnického centra Strakapoud