weby pro nejsevernější čechy

Deska na víkend: Parov Stelar – mačkání čudlíků, anebo smyčce?

Podzimní déšť, zima, mokro, a s tím spojená melancholická nálada. Je potřeba něco dělat! Jako jeden z možných zlepšováků na pochmurno může být poslech energické hudby jednoho rakouského umělce (on je to vlastně DJ) Parova Stelara. Za uměleckým jménem Parov Stelar se skrývá Marcus Füreder, který se svým uskupením Parov Stelar Band vydal již četné množství alb a objíždí koncerty zejména v Evropě. Číst budete o albu z roku 2012 – The Princess. Obsahem jsou dvě CD, dohromady s osmadvaceti písněmi.

Electro swing, tak by se dal shrnout žánr, ve kterém se tato hudba pohybuje. Ano, elektronická je pro náročné posluchače možná až moc, a pro některé může být zcela nestravitelná, nicméně se velmi často pojí se zvuky živých nástrojů a vytváří tak dojem té kvalitnější hudby. Každopádně je už jen touto skutečností velmi zajímavá a svým způsobem nevšední.

Hodí na zvednutí nálady svou energičností. I když se v albu najdou i pomalejší a decentní melodie, vždy se po nich dočkáme rázného a pozitivního swingu s prvky jazzu nebo popu. Album The Princess, zvláště pak písně v druhém albu někdy jemně připomínají soundtrack z filmu Amelie. Sama jsem si v některých chvílích album podvědomě zařazovala jako k nějakému soundtracku k filmu.

Coby věrná posluchačka folku zde postrádám hlasy. A plno hlasů. Jakýsi zpěv se nám do uší dostane, ale často se jedná o dokola se opakující se fráze, jednoduché vokály, které, ať už byli stvořeny jakkoliv, ve výsledku prostě zní elektronicky.

Za motto tohoto počinu by se dalo považovat „v jednoduchosti je krása“ Zřídkakdy se pozastavíme nad nějakou složitostí, většinou je vše naservírováno přesně, jednoznačně, prostě jednoduše. Autor se vyžívá v náhlých změnách, pestrost dynamiky je tu velké plus a rozhodně se díky ní The Princess stává ještě lepším zlepšovákem nálady.

Jak přesně se taková elektronická hudba vytváří, mi asi zůstane neznámé. A koncerty? Ty musí být asi také zajímavé. Mačkání čudlíků, anebo smyčce? Těžko říci.

Není to naposledy, co Parov Stelar Band poslouchám. Je to rozhodně příjemná změna…mezi tou spoustou Nerezů, Kamelotů, Nohaviců a Krylů.