weby pro nejsevernější čechy

Morbid Session XII, Varnsdorf 2014

V sobotu 8. listopadu 2014 zahltil svým hukotem halu ve varnsdorfském pivovaru Kocour festival kapel, hrajících především core (Deathcore, Death Harcore). Konala se tu Morbid Session, spojená se křtem prvního oficiálního alba GLOBAL COLLAPSE varnsdorfských Bonesaw Of The Brains, které vyšlo na labelu Nice to Eat you Records. Trochu nestíhám sledovat všechno, takže od zápisu této akce do našeho kalendáře se nakonec začátek akce posunul o půl hodiny vpřed a obměnil se seznam kapel. A k tomu ještě číslovka XII v názvu – asi mi něco uteklo, protože ať hledám v archivu jak hledám, předchozích 11 jsem zjevně nezaznamenal.

Když jsem v 18:00 dorazil, dohrávala už první z kapel svůj set. Takže z českých PMD jsem slyšel jen dva fláky. Druzí nastupovali němečtí Feast for the Maggots. Vždy mě u těchto produkcí zaskočí pečlivost zvukové zkoušky, protože můj stárnoucí sluch následně při produkci zaznamenává víceméně jednolitou masu, v níž nedokážu odlišit jednotlivé nástroje. Maximálně tak zpěváka, u něhož ovšem nerozumím ani slovu. Nicméně moje dojmy nejsou směrodatné, fanouškovská základna byla početná, a ač po mém příchodu byla hala takřka prázdná, už při této druhé skupině se kotel pod pódiem začal plnit. Rozverní fanoušci se bujaře veselili tak, až málem srazili jednu stranu reproduktorů, následná domluva organizátorů asi byla velmi důrazná, protože zbytek koncertu se už jen tak mírně pohupovali…

Třetí na řadu přišla Diphteria se slovensky hovořícím zpěvákem s fantastickým účesem. Lidí přibývalo, vyprázdněných sudů u výčepu také a fotografů se tu hemžilo až až. S mírným skluzem jako čtvrtí nastupují na pódium místní Bonesaw Of The Brains. Ti svůj set proloží avizovaným křtem čerstvého CD, které pokropí šampaňské. A k tomu losovačka z necelé dvoustovky prodaných vstupenek. Ještě počkám na britské Guardian. Sice by mě zajímal výkon mexických Frozen Remains, kteří uznale u výkonů svých kolegů kolem pódia pokyvovali hlavami, ale čas se nachýlil a já už nejsem nejčerstvější. Závěr měl pak patřit českým Deaf & Dumb Relics.

Stárnu, slyšet jsem začal až druhý den kolem poledne…

A nějaké pohyblivé obrázky:

Feast for the Maggots

Diphteria

Bonesaw Of The Brains

Guardian