weby pro nejsevernější čechy

Tak zvolili jsme tu změnu nebo ne?

Týden utekl od chvíle, kdy byl v Rumburku zvolen nový starosta, místostarostové a tak dále. Týden už si také v hlavě rovnám, jak bych mohl těch dvě a půl hodiny, co jsem tam proseděl, shrnout. Několik postřehů se mi do online reportáže nevešlo, takže je použiji teď. Fakta: Starostou byl zvolen Sykáček, křesla místostarostů obsadil Kittl a Pimpara. Tak rozhodlo zastupitelstvo. Někteří zastupitelé ale dali najevo, že rozdělení postů nebylo v povolební době jednoduché.Foto: Jakub Trmal Vezměme si to postupně. První zádrhel byl ve volbě starosty. Bude veřejná nebo tajná? V tomto bodě se ukázalo, že koalice rozhodně není jednotná. Několik zastupitelů se na Facebooku koaliční smlouvou chlubilo, ale zas takový zázrak to nebude. Nejen v rámci koalice se noví zastupitelé neshodli, ale ani v rámci strany. A to už přeci jen něco naznačuje.

Tajná volba je sice výsadou demokracie, ale politicky zchátralí občané Rumburka prosili, ba přímo žadonili, aby se tentokrát udělala výjimka. Chtěli se na vlastní oči přesvědčit o tom, že lístek hodili dobře a že noví zastupitelé budou svědomitě hlasovat hned od začátku.

„Zvolili jsme změnu?“ ptali se lidé na sociálních sítích. Jestli ano, bude volba starosty veřejná. Jenže návrh neprorazil. Ukázalo se, že zastupitelé mají strach zvednout ruku před svými voliči. Jenže kdo tuhle odvahu nemá, proč se žene do politiky?

Jak by volba starosty dopadla, kdyby se nevolilo za plentou, to nevím. A neví to občané Rumburka, možná to nevědí ani samotní zastupitelé. V Rumburku si člověk není nikdy ničím jistý. To se ani po volbách nezměnilo.

Podívejme se teď na jednotlivé partaje. Vítězná ČSSD měla jasnou a pochopitelnou převahu. Dokonce takovou, že jeden ze zastupitelů stihl na svém tabletu sledovat náš online přenos. Klasické postoje zastávala ODS, odměřená a chladná.

MĚSTO LIDEM opět vystupovalo revolučně, tak, jak si už každý zvykl. Otevřeně, revolučně a možná trochu zbrkle. Uvidíme, jak jim to ty čtyři roky vydrží. O ANO by člověk vůbec nevěděl, kdyby Andrš nekandidoval na místostarostu.

Za KSČM se projevoval Staněk, evidentně se cítící v roli bouřlivé opozice dobře. Jedinou strana, která se po celou dobu mé přítomnosti nevyjádřila, zastupoval pan Kucer, v době psaní článku stále ředitel SRASu. Asi mu nebylo ani do zpěvu, ani do mluvení.

Našel se také člověk, který se na den D pravděpodobně dost špatně vyspal – doktor Vondráček. Ten, jenž suverénně vyhrál volby. Nejspíše je toho teď na jeho hlavu hodně. Snad proto si spletl lístečky při volbě starosty, a tudíž se jeho hlas stal neplatným. Nedostatek spánku měl možná vliv i na mdlost jeho hlasu a značnou nesrozumitelnost projevů. Neříkám, že říkal nesmysly. Jen jsem se nad tím musel zamyslet, stejně jako si člověk přečte stokrát recepis, než pozná, co mu bylo naordinováno.

A to je všechno. Zbývá se ještě jednou omluvit za hodinový výpadek našeho webu. To je ten zákon schválnosti. Člověk dopisuje větu: „A je to tady! Novým starostou se stává Jaroslav Sykáček,“ a v tu chvíli systém spadne. Sabotáž?

Foto? Jakub Trmal!