weby pro nejsevernější čechy

Jezdíš na plyn? A to jsi ještě nevybouchl? Ne. Jenom málem!

Nechal jsem si auto předělat na plyn. Když jsem si, asi po osmi tisících najetých kilometrech, nechal od svého automechanika (ahoj Jiří)) měnit olej, pravil: utíká ti plyn. Chceš vybouchnout? Ne? Tak si rozhodně u auta nezapaluj cigáro.To jsem ještě kouřil. Hrklo ve mě. A jel jsem se podívat, v čem je problém.  Tahle součástka byla (a jak je vidět pořád je)) prodřená skrz. Je prodřená tak, že když se (namísto elektronického očuchávání) namydlila, lítaly od ní takové bubliny, že by bylo možné použít je jako nějaký zvláštní efekt na rockovém koncertě.

Hrklo ve mě podruhé. A víc.

Naštěstí máme i ve výběžku lidi, kteří si s takovým problémem dokážou poradit (na požádání doporučím), a tak jsem mohl celkem záhy znovu jezdit. A chystal jsem se do Cvikova, kde měli původní přestavbu (a teď málem i mě) na svědomí.

Nedostal jsme se tam hned, vychladl jsem, nevybuchl. Neumím věci moc reklamovat.

Mechanik, který byl autorem té zpackané práce, byl naprosto bohorovný.

Pane, to se stane…

Pane, to není nic nebezpečného …

Pane, když se změní tlak v trubkách, tak se to samo vypne …

COŽE? NIC SE NEVYPNULO!

Nevypnulo? To není, pane, možný.

Odmontoval jednu trubičku, plyn vesele unikal do okolí a nevypnulo se nic.

To bude, pane, asi problém v řídící jednotce…

(V tu chvíli jsem možná ležel v bezvědomí vedle vozidla)

Připadal jsem si trochuchu jako kdybych reklamoval šmolku modrou.

Nehoráznej zmrd.

Nebylo to všechno. Po dalších najetých kilometrech jsem zjistil, že řídící jednotka opravdu funguje. Vypínala přívod plynu a přepínala auto na benzín vždycky, když byl potřeba vyšší okamžitý výkon. Nejdřív jsme se lekl (je tahle činnost provázena jasným zvukovým signálem), ale pak jsem to akceptoval.

Nehoráznej zmrd totiž nastavil tlak, při kterém se mění druh spalování na poměrně vysokou hodnotu, takže na mě myslel v každém okamžiku mé reklamace.

Slíbil jsem mu při té původní reklamaci, že bude slavný, že ho zmíním v nějakém článku, možná se na to těšil a nechtěl abych zapomněl.

To opravdu nešlo.

Tedy: jezdit na plyn je úplně stejné, jako jezdit na benzín, jenom je to dramaticky levnější. I když momentálně ceny benzínu klesají poměrně dramaticky (o koruny) a ceny plynu mírně (o deseťáky) je plyn na půlce ceny béňa. Spotřeba je zhruba stejná, plynu možná na sto kilometrů spálíte o litr víc.

Na benzín se startuje, takže ho taky musíte jednou za čas natankovat. Za dvacet tisíc kilometrů jsem vzal zhruba jednu plnou nádrž.

Musíte jenom zvážit, kde si přestavbu necháte udělat. U Zahrádků ve Cvikově bych si to podruhé rozmyslel.