weby pro nejsevernější čechy

Interstellar? Vesmír a emoce, které vás strhnou

Jestli něco rozvířilo filmové vody, pak je to rozhodně vesmírná novinka Interstellar. Marně vzpomínám na film, který by mě takhle dostal. Necelé tři hodiny plné napětí, krásy, bezmoci a úžasu.Foto: internet Hodilo by se nastínit, o co jde. Tento americký film je žánrově nastaven jako sci-fi, dobrodružný a mysteriózní. Zrežírováno od Christophera Nolana, který má na svědomí například Dokonalý trik nebo Počátek.

Země pomalu dosluhuje, všude je prach a rostliny hynou. Je třeba najít nový svět, kam by se mohlo lidstvo přemístit. A náhodou (?) se objevuje ve vesmíru díra, kterou se dá dostat do jiné galaxie, kde by mohly být obyvatelné světy. Výprava za hranice známého vesmíru s úkolem zachránit lidstvo může začít.

Hlavní ingredience: vesmír. Ten prostě vždycky táhne a je koukatelný, pohled na matičku Zemi ze závratné výše nikdy neomrzí. K vesmíru přidáme špetku nervů. Ty budete mít, protože je to napínavé jak kšandy. Dokonce tak, že se po celou dobu filmu nepodíváte, kdy už to bude končit. Spíš naopak, budete prosit, aby to ještě nekončilo.

Dokonalá práce s emocemi a se vztahem rodič – dítě má na film svůj vliv, samozřejmě pozitivní. Nemůžu najít nic, co by se filmu nepovedlo. Je to dokonalá souhra takzvaných osobnostních typů jako charizmatický a ze začátku ironický táta, který se promění v hrdinu. A ten samozřejmě zachrání svět. Jasně, je to Hollywood, ale tady to člověku přijde neotřepané.

Milovníci techniky si taky přijdou na své, roboty, drony a jinou vesmírnou technikou se to ve filmu hemží. Je to od všeho trochu, což zaručuje, že se nebudete nudit. Možná vás to donutí zamyslet se, jestli opravdu už Země nepřesluhuje a jestli je to opravdu tak vzdálené sci-fi.

Poslední třešničkou na dortu je skutečnost, že je všechno vysvětlené. Nemám rád nedokončené filmy, s kterými si pak člověk láme hlavu. Tady se ale všechny uzly náramně rozpletou.