weby pro nejsevernější čechy

Prskavkový koncert kapely Neřež

Den před Vánoci v tomto uspěchaném čase si našla zhruba padesátka lidí cestu do pražské Balbínovy poetické hospůdky, aby si poslechla koncert kapely Neřež.

Publikum plné prskavek a Zdeněk Vřešťál; foto: Martina Šťastná

Mimo folkových Neřež, jejichž kořeny sahají až k legendárním Nerez se Zuzanou Navarovou, vystoupili také pop-folkoví hosté s názvem eFeM. Pro ty, co slyšeli Neřež naživo poprvé, se mohly první písně koncertu projevovat lehce nejistě. Po humorném projevu a vyvážených melodiích dua eFeM však nastoupila na scénu basová kytara, a neřežácké písně začaly každou chvílí gradovat více a více.

Repertoár byl tvořen zejména autorskými vánočními písněmi z alba Slavná věc. Melodie z tohoto alba sice nemají typicky vánoční nádech, jak jsme zvyklí u koled, nabízejí však bohatou škálu textových zajímavostí.

Zaposlouchat se totiž můžeme do pocitů balicího papíru v období Vánoc, zjistit, co si myslí rybí kosti, anebo jak se cítí vánočka, když se peče. Originální nápad tomu zkrátka nechybí a v podání Neřež se bylo opravdu čemu smát.

I když přišla řada i na Černou vodu nebo na Já s tebou žít nebudu, nevánočních písní bylo méně.

Milou záležitostí bylo, že během koncertu dostal každý CD zdarma. Opravdu pěkný vánoční dárek. Takže bude o čem psát v Desce na víkend!

S každou písní se atmosféra stupňovala, Neřež překvapovali výraznou dynamikou i pestrostí nástrojů. Hezkou tečkou na konec k přidání vánoční nálady bylo zapálení prskavek rozmístěných po publiku během poslední skladby. Ačkoliv se může zdát tento symbol Vánoc poněkud ohraně, bylo obdivuhodné, jakým způsobem tato blikající světélka podtrhla celou náladu na koncertě. Konečně jsem se cítila vánočně!

Rázem mi také došlo, že tento koncert byl tak úderný a příliš svižně plynul, prostě jako ta prskavka, která vždy tak rychle dohoří. Takové báječné koncerty by neměly končit!