weby pro nejsevernější čechy

Silvestrovské fanouškovské tradiční derby Slavie versus Sparta ve Šluknově

Krátká zpráva z tradičního fanouškovského derby Slávia vs Sparta o Silvestra [31/12], které proběhlo dopoledne na hřišti ve Šluknově.

Dnes již loňské víc jak tradiční derby fanoušků Slavie a Sparty u nás na městském stadiónu Slávy Novotného je historií. Tento srandamač, který každý hrající fanoušek tohoto utkání bere však za největší prestiž, vyzněl po delší pauze vítězně pro tým sešívaných a jejich přívrženců. Dle mých vedených záznamů vyhráli naposledy Slavisti toto derby v roce 2010.

Zhostil jsem se role rozhodčího, protože tento vyhrocený zápas nikdo nechce pískat. Já jakožto fanda Bohemky jsem víc jak tím nestranným a pravým objektivním arbitrem. Hráči se nemohli dohodnout, jak se bude hrát dlouho. Někdo 2×35, další 2×45, třetí zas 2x 30 minut. Rozhodl jsem se a tak jsem udělal, že se hrálo první poločas 38,5 minuty a druhý 48,2 minuty. Slávisti vsadili na osvědčenou taktiku povolíš, přitáhneš a zvítězíš. Úvodní dějství právě vyznělo lépe pro fandy rudých dresů 2:1, ale v tom druhém se nestačili divit, jak to Slávie v mžiku otočila. Já jim ještě sice dal jakous takous naději, že jsem druhý poločas vědomky férově natáhl do časového extrému, ale letos Sparťanům to nebylo souzeno. Prostě i tuto výhodu nevyužili a Slávie zaslouženě vyhrála 6:4 a brali také všechny individuální ocenění tohoto zápasu. Nejen já jsem uznal, že by to letost dopadlo stejně, i kdyby hráli tradiční skalní fandové Sparty, kteří odjeli s rodinami někam na hory. Jmenovitě jde o Jardu Hajduka, Petra Novotného, Petra Jírůva a Tondu Holešovského.

Po závěrečném hvizdu si však všichni vzájemně přátelsky sportovně popřáli mnoho zdaru a potřásli si pravicemi. Někteří z nich potom ještě zašli na jedno, dvě pivka.

Sumasumárum zápasu:

Slavie 6:4 Sparta
poločas 1:2

Branky Slavie: 2x R.Stelmaščuk, 2x J.Lehrl, F.Mráz ml., M.Koukol.
Branky Sparty: F.Janda, L.Čmugr, Z.Dušík, Brďa (omlouvám se za možné zkomolení jména posledního ze střelců Sparty, nepoznamenal jsem si ho)

Cena fair play za přiznání ruky Míra Koukol z týmu Slavie.
Nejlepší brankář Pavel Horák tým Slavie.
Nejlepší hráč Marko Igel (SRN) z týmu Slavie.
Největší kecal Ladislav Čurgali st. z týmu Slavie.

Diváků víc jak 30 a hrálo se bez karetních trestů.