weby pro nejsevernější čechy

Poučení z krizového vývoje, prověrky, normalizace, kultura, disent a tak podobně

V úterý 20. ledna 2014 proběhla v předsálí Městského divadla Varnsdorf další z přednášek, organizovaná Kruhem přátel muzea Varnsdorf – Filip Stojaník představil Šluknovsko v letech 1968 až 1989. Z jedné přednášky na druhou… Filip Stojaník ovšem nemůže vycházet z osobní zkušenosti, nýbrž z archivních materiálů a povídání s pamětníky. Jak poznamenal pan D., je to zvláštní a objevné, když místním připomíná toto období člověk, který tehdy ani nebyl na světě… Nicméně jak si mnozí pamatují z besed s mnohými známými osobnostmi v Rumburku, které Filip Stojaník organizoval a komentoval, umí to dobře.

Při své přednášce vycházel ze své školní práce – pokračuje v magisterském studiu a vybral si pro obhajobu právě toto téma. V některých podrobnostech pak odkazoval na již vyšlé texty ve sbornících Mandava. A zároveň prosil všechny přítomné (a já to tímto předávám dál), pokud má někdo ke zmíněným letům doma cokoli, či by se rád svěřil s osobními vzpomínkami, ať neváhá a podělí se.

Protože podrobněji má zatím zpracovánu první část vymezeného období, přislíbil Filip Stojaník posluchačům i organizátorům, že ještě tento rok se dočkáme pokračování.