weby pro nejsevernější čechy

Zažít bombardování Drážďan

Před sedmdesáti lety (v noci z 13. na 14. února 1945) svrhli spojenci na saskou metropoli Drážďany 3900 tun pum a bylo zničeno 34 km2 zástavby, podle některých odhadů následkem tohoto náletu zemřelo až pětatřicet tisíc lidí. Americký spisovatel Kurt Vonnegut byl jedním z těch, kteří přežili, v předmluvě knihy Jatka č.5, která je mimochodem i o tomto bombardování, píše: Nejlepší náčrt, jaký jsem kdy udělal, nebo aspoň ten nejhezčí, byl na zadní straně tapetového papíru.
Použil jsem pastelek své dcery, pro každou postavu jinou barvu. Na jednom konci tapety byl začátek příběhu, na druhém konci jeho konec, a pak tam byla ještě celá střední část, která byla uprostřed. A modrá čára se připojovala k červené čáře a potom ke žluté, a žlutá čára náhle končila, neboť postava, kterou žlutá čára představovala, byla mrtva. A tak dále. Zničení Drážďan představoval svislý, křížemkrážem šrafovaný pás oranžové…


I když Drážďany si budou tohle smutné datum ze své historie asi připomínat poměrně vydatně, nejintenzivnější představu o zkáze města si budete moci udělat v expozici, kterou připravil umělec jménem Yadegar Asisi. Ten už od roku 2003 připravuje panoramaticko – historické megaobrazy. V Drážďanech k těmto expozicím využívá bývalý plynojem ve čtvrti Reick.
Samotný obraz je opravdu monumentální: jeho délka je 105 metrů, výška pak 35 20 metrů a nabízí pohled na město v troskách, který se nabídl pozorovateli z drážďanské radniční věže, která opravdu bombardování přežila.
Obraz vznikl s využitím stovek původních fotografií, ale i ‚přifotografováním‘ některých sekvencí scén, které se na původních fotografiích prostě nedochovaly.
Novináři měli možnost minulý týden vidět a fotografovat počátek instalace, hotovo a otevřeno bude tento pátek (2324/1/2015).
V prostorách Panometru (ze spojení slov panoram a gassmetr) bude instalována i rozsáhlá výstava, která sleduje fenomén bombardování nejen za druhé války. Najdete tu také kavárnu, k dispozici je i audioprůvodce. Celý prostor je bezbarierový s vyjímkou ‚rozhledny‘, která je umístěna v centru prostoru a je vysoká šestnáct metrů.
K Panometru se dostanete z centra Drážďan vlakem, tramvají nebo automobilem. Vstupné pro dospělé je 11,50 € | zlevněné 10 € | děti (6–16 let) 6 € | skupiny od 10 osob 9 €/os. | rodinné vstupné (pro 4 osoby) 29 €.

PS. Na některých fotkách jsou ještě pozůstatky výstavy ‚barokní Drážďany‚.

Psáno pro Reflex.