weby pro nejsevernější čechy

Zápisky z Thajska – jídlo a vaření v Thajsku

Tady na severu jsou tradiční vařená jídla – polévky s nudlemi a masovými knedlíčky, ale
koupíte tu i Pad Thai, což jsou smažené nudle se zeleninou, vajíčkem a tofu, případně masem dle vaší volby. Kupodivu ne všechna jídla jsou pálivá, což ovšem zjistíte až na talíři.
Abych si v tom udělal alespoň trochu pořádek, rozhodl jsem se vyzkoušet kurz vaření.
A stálo to za to. Thajka Riky, která kurz vedla, to brala jako show – nevím jestli proto, že ji to tak bavilo, nebo proto, abychom se někdy v budoucnu vrátili, ale každopádně si to užívala.
Ráno jsme vyrazili na místní trh, abychom poznali alespoň základní suroviny. Kokosové mléko, rybí, ústřicovou a sojovou omáčku, zeleninu, koření a rýži. Té je tady docela dost druhů.
Pak jsme odjeli na farmu, kde kurz probíhal. Všechno bylo perfektně organizované, suroviny už byly připravené, takže jsme se pustili rovnou do vaření.

vareni2

Celkem jsme vařili 5 jídel a žádné se nevařilo déle než 5 minut. To mě docela překvapilo, že to jde tak rychle. A chutí byly vynikající. Nakonec jsme ještě dostali přehlednou kuchařku. Zkrátka a dobře: pokud už v Thajsku budete a rádi vaříte, rozhodně si tuhle příležitost nenechte ujít. A už se těším, až něco uvařím i v Čechách.

vareni3

Další fotky thajských luchtíků a dobrot najdete tady->