weby pro nejsevernější čechy

„Pomazli se s tím míčem!“, znělo při zimní přípravě fotbalistů Varnsdorfu

Varnsdorfští druholigoví fotbalisté už druhým rokem sahají po historickém úspěchu – postupu do první ligy. Jestli by se tak opravdu stalo (například kvůli finanční náročnosti Synot ligy) je zatím otázkou, každopádně se severočeský klub drží na horních příčkách tabulky a o vítězství ve Fotbalové národní lize se chce náležitě poprat. A právě v těchto dnech „kluci z Kotliny“ prožívají tuhou zimní přípravu. Foto: Jakub Trmal

Slavia? Pro žlutomodré žádný problém. V rámci zimní přípravy se Varnsdorf zúčastnil Tipsport ligy, ve které sehrál tři zápasy. Jeden z nich byl právě s pražskou Slavií, kterou varnsdorfský klub dokázal porazit 3:2.

Se třiceti body je nyní Varnsdorf na druhé místě, k dobru má ale zápas s Olomoucí, jenž byl z podzimu odložen do jarní části sezóny. Jednou kvůli reprezentačním povinnostem olomouckých mladíků, podruhé kvůli marodce Varnsdorfu. Olomouc je momentálně první a vede o pouhé dva body, což znamená, že první zápas, který bude Varnsdorf hrát, rozhodne o prvním místě. Je to dokonce tak atraktivní záležitost, že utkání bude sehráno před televizními kamerami.

Varnsdorf přes zimu neposílil ani neoslabil, jedinou změnou je návrat záložníka Matěje Kotiše, který po půlroce vzdal svou štaci v prvoligovém Hradci Královém. Naše redakce měla v plánu Kotiše vyzpovídat, avšak Matěj byl v době vzniku reportáže nemocný, ulehl doma se zánětem průdušek.

Přes zimu se Varnsdorf připravuje střídavě v posilovně a na umělé trávě. Narážečky, přihrávky, souhra, tohle všechno je potřeba trénovat. Trenér Frťala vyžaduje od svých svěřenců rychlý fotbal na co nejmenší počet dotyků, což je v moderním pojetí kopané běžné. „Zažongluj si s tím, stačí pár doteků, musíš se s tím míčem pomazlit,“ rozléhá se při tréninku.

Když se varnsdorfští rozdělí do dvou týmů, přestává veškerá legrace. I v tréninkovém tempu jedou na plný plyn, rychlé přihrávky, hlad po vítězství. Motivace ve Varnsdorfu rozhodně nechybí, boj o první příčky je vidět v každém pohybu.

U hřiště s fotoaparátem mrznul Jakub Trmal: