weby pro nejsevernější čechy

Masopustní tvořivé dílny v Ekocentru Brniště

Podralský nadační fond ZOD srdečně zve širokou veřejnost a hlavně rodiny s dětmi na „Masopustní tvořivé dílny“ v Ekocentru Brniště dne 21. února 2015, od 9 do 14 hodin. Užijte si s námi rozpustilé a tvořivé dopoledne v duchu starých tradic. Co je to vlastně masopust? Je to období setkávání a veselí, plné zabíjaček, karnevalů, průvodů maškar a tancovaček mezi svátkem Tří králů až do začátku postní doby před Velikonocemi.  Dříve byl oficiálním svátkem hodování, během něhož se lidé naposledy pořádně najedli, po něm následoval čtyřicetidenní půst. Masopust se dříve držel hlavně po tyto tři dny: tučný čtvrtek, taneční neděle a maškarní úterý. Lidé se již připravovali na blížící se jaro a počátek nové hospodářské sezóny. S masopustem souvisela i řada magickým úkonů a pověr, které měly zajistit plodnost, bohatou úrodu na polích, hojnost dobytka, a ochránit usedlost před nepříznivými vlivy. 

Masopustní masky jsou velmi rozmanité a mají dlouhou tradici. Oblíbené byly zejména zvířecí masky, jako medvěd nebo kobyla. K dalším tradičním maskám patří bába s nůší, Žid, cikánka, tanečnice, kominík, ras, Turek, blázen. V masopustních průvodech se často objevovalo parodování neoblíbených úředníků, některých profesí i lidských vlastností směšnými maskami. Většinu masek si tvořili sami účastníci masopustního průvodu a právě na tvorbu masek jsou zaměřené i naše dílny, přijďte se inspirovat a vytvořit si vlastní masku. 

Během tvořivého dopoledne v Ekocentru si budete moci užít řady dílen, které se vážou k masopustu.  Budete si moci vyrobit masky či brýle na týblu, marionety z krabiček, pštrosí loutky a figurky z polystyrenu, masky na gumičku, ale také vyrobit masopustní klobouky. Kromě výroby masek si můžete i upéci masopustní koláče a uvařit a ochutnat staročeský „šumajstr“. K dispozici bude i hrací koutek se skládáním puzzle s motivy masopustních obrázků. Na závěr dopoledne se můžete převléknout do vytvořených masek a kostýmů a vyfotit se v připraveném rámu celá rodina.  Po celé dopoledne můžete využít možnosti občerstvení a zakoupit si kávu, studené nápoje i něco malého na zub. 

Podralský nadační fond  ZOD se dlouhodobě zaměřuje na obnovování a zachovávání lidových tradic a zvyků a posilování sounáležitosti s komunitou i regionem. Podpořte i Vy naši činnost a zavítejte do prostor našeho Ekocentra či na naše venkovní akce. 

Na vaši účast se těší tým PNF ZOD.

Přejeme krásný zbytek zimy

Mgr. Nicol Vondra

PR

774 216 807

777nicol@gmail.com

festivaljurt@centrum.cz

Mgr. Jana Panáčková Feixová

Podralský nadační fond ZOD

Brniště 1

471 29  Česká Lípa

Czech Republic

Tel.: +420 733 571 057

Fax: +420 487 850 135

jana@podralsko.cz

www.podralsko.cz