weby pro nejsevernější čechy

Hudba na víkend: Bláznivé trio Vobezdud

Nyní dívčí trio, původně vícečlenná kapela, která od roku 2003 začínala hrát v karlínském tunelu, vydala dvě alba a dnes koncertuje v různých městech po České republice. Skupina tří vtipných holek, která svou hudbou vykouzlí úsměvy na rtech, to je Vobezdud. vobezdud

zdroj: Facebook

Melodie, které po celou dobu táhne zvučný akordeon s nádechem folku, až punku, se mísí s francouzským šansonem. Ačkoliv to zní na první poslech celkem složitě, kapela Vobezdud má naprosto jasno – hudba se nesmí brát totiž příliš vážně. Proto sází na bláznivé texty s jednoduchými tématy bez filosofie, sem tam pazvuky ale také vtipnou čenglish (rozumíme angličtinu vyslovenou českým přízvukem), a obecně – plno vtipu. Píseň nepotřebuje být vždy příliš dlouhá, trio dokáže výmluvně sdělit to, co potřebuje, i v necelé minutě.
Akordeonu je všude hodně, na tom je založena celá image kapely, která dá občas prostor i houslím. V takové kombinaci není potom divu, že hudba má obecně velmi rychlý spád a rozhodně ne melancholický charakter. Zpěvem se rády pohybují v zajímavých harmoniích vícehlasů, umějí je vymyslet tak, aby měla hudba ještě větší sklon k tomu, vrýt se rychle do paměti.
Některé písně této kapely umí opravdu rozesmát. U mě tomu tak bylo například u písně Domina, která vypráví o tom, co vlastně všechno dělají ženské pro muže tím, jak se různě zkrášlují, přitom je vlastně nějaké voňavky, krajky nebo trhání obočí vůbec nebaví.
Kapela Vobezdud hrála onehdy i v Rumburku Na Kopečku a není vyloučeno, že by se k nám do výběžku opět nevypravila. Pokud tomu tak bude, nebudu chybět. Vobezdud je kapela pro všechny, co mají rádi kreativní hudbu, u které se člověk pobaví.

Píseň Vybika o strastích v podobě tělocviku na základce