weby pro nejsevernější čechy

Inventura (bez oslích můstků)

Dneska je toho tolik, že si odpustím oslí můstky … anebo ne. Jeden necháme, ať mám alespoň úvodní obrázek. Tohle je moc šikovný oslík: Od 1/3/2015, což je dneska, platí ve výběžku upravené jízdní řády autobusů. Poprosili jsme o sumář změn vedoucího divize dopravce právě pro naší oblast, pana Ducháčka.

Změny JŘ od 1. 3. 2015 na Šluknovsku jsou v souhrnu hlavně o „narovnání“ jízdních dob tam, kde pravidelně autobusy nabírají zpoždění kvůli odbavení vysokého počtu cestujících a ti pak nestíhají včas docházet do zaměstnání a škol. Tzn., tam kde to bylo možné, došlo k úpravě spojů tak, že byly uspíšeny odjezdy a prodlouženy jízdní doby. Na základě připomínek cestujících, měst a obcí byly také upraveny některé trasy spojů, takže jsou obsluhovány i zastávky, kde bylo horší pokrytí dopravní obslužností. Dále byly provedeny některé úpravy kvůli návaznostem, kde podle původních jízdních řádů docházelo k míjení spojů a lidé tak nestíhali přestupy.

A dodává: podle informací které mám, byl kraj dost zavalen připomínkami a požadavky od obcí a cestujících. Nebylo moc času, tak se kraj opravdu snažil narovnat hlavne ty největší nesrovnalosti. Z naší strany pak došlo k přepracování turnusů tak, aby mezi spoji vznikly dostatečné vyrovnávací doby, takže pokud někde dojde k nějakému problému, neovlivní to všechny následné spoje až do večera.

(Pod článkem je ke stažení souhrn změn, ke kterým dochází od března; další termín, kdy je možné s jízdními řády hnout, je v červnu, zásadní změnu by měl přinést srpen, kdy pravděpodobně dojde k integraci s dopravou vlakovou).

V redakci i v nejbližším okolí bylo rušno.

V únoru jsme uspořádali dvě přednášky (ve spolupráci se Schrödingerovým institutem) z cyklu mediální výchovy.

Nejprve hovořil editor Reflexu Dan Hrubý o změnách, které potkaly nejenom českou žurnalistiku v posledních letech a další týden si svou kantorskou zkušenost připomněl Martin Rein, který se pochopitelně zaměřil na grafiku.

oba

V březnu nás čeká téma novinová fotografie s Karlem Peškem (exMF DNES) a potom Martin Schulz (výběžek.eu; svého času ovšem také Svobodná Evropa, tak doufám, že zavzpomíná i na Karla Kryla, který byl ve stejnou dobu na stejném místě).

Přesně před rokem jsme s našimi (a několika dalšími fotografy) první březnový víkend fotili Drážďany (článek třeba tady nebo tady). Teď po roce oživujeme úmysl naši práci představit na poměrně rozsáhlé výstavě. Momentálně ovšem hledáme českého partnera, který by měl zájem prezentovat jako partner. Vystavovat se bude v Praze, Ústí nad Labem, není vyloučeno, že se s touto Wander-Ausstellung vrátíme i do Drážďan.

Jestli je tu někdo, kdo by se rád přidal, pište na vybezek.eu@gmail.com nebo volejte na 774275055

(A pochopitelně budeme vystavovat i ve výbežku.)

Malá ochutnávka:

dkolaz

(pro větší klikněte sem)

Kromě návštěv příjemných, měli jsme i návštěvy bizarní. Tenhle pán nocoval i v naší chodbě a do azylového domu jít odmítl.

tulak

A za rohem zasahovali celníci:

 DSC0008

Tuhle informaci jsme postovali i na fecebook, kde se objevila i zajímavá myšlenka: jsou hodný, prodávají levný cigarety, tak je nechte…

Svět se zbláznil celý, nebo jenom někdo?

Stala se minulý týden ještě jedna závažná a smutná událost v Jiříkově, ale pachatel je dopaden. Snad příště neudělají tu chybu a nepropustí ho na svobodu.

A užijte si prázdniny.