weby pro nejsevernější čechy

Mikov nespí, Mikov řeže

Už sice dávno neplatí, že by náš region byl průmyslovým srdcem státu, naštěstí se ale najdou společnosti, které tu stále úspěšně fungují. A nejsem si jist, kolik republikových firem se může odvolat na víc než 220 let místní historie svého oboru. Stál jsem v úterý 3. března 2015 odpoledne ve vzorkovně – zasedací místnosti společnosti Mikov a před plnými vitrínami čekal, až dorazí kreativec Ondřej Němec. Oči mi přecházely a možná se i trochu zamlžily, když jsem některé modely poznal a přiřadil je dětským vzpomínkám. A zdaleka nejde jen o legendární rybičku! Ovšem nožů je tu k vidění spousty a spousty. Když jsem tak přemýšlel, že i ty nejpodivnější tvary a nejluxusnější kusy musí mít svého kupce, drala se mi na mysl otázka, jestli je vůbec ještě možné přijít s něčím novým.

Mikulášovice, Mikov

Mikulášovice, Mikov – vstup do areálu, kde je kromě výroby i muzeum a firemní prodejna

Firemní produktový katalog

Firemní produktový katalog

Odpověď jsem dostal okamžitou, když výše zmíněný kreativec dorazil. Mladý muž na stůl položil krabici, z níž na desku stolu vyrovnal novinky, připravené na nadcházející mezinárodní festival IWA OutdoorClassics v Norimberku. Nové materiály, nové koncepce, nové užití. A v jednoduchosti síla, byť občas pracně vydřená. Vysoce kvalitní materiály i zpracování, uhlíkové vlákno, efektně černěné čepele, pouzdra ze samosvorného materiálu. Nože pro každého, zohledňující líbivost i cenu, nože úzce specializované a pro daný účel vysoce praktické. Rukojeti příjemné na omak, celokovové kusy bez rukojeti překvapivě stejně příjemné v dlani. Myslím, že na veletrhu se tyhle kousky neztratí. Ale trochu sobecky si přeji, aby ten zájem nebyl až příliš velký a zbylo taky na nás domácí, protože jsem získal dojem, že je nejvyšší čas začít spořit na nový nůž…

Pár slov alespoň o některých kusech (všechny produktové fotky bez označení jsou přímo od kreativce, pana Němce).

Celokovový nůž v černém pouzdře. Chemicky inertní materiál pouzdra, komplet velmi lehký, pouzdro samosvorné, ovšem nůž jde lehce ven trhem. Otvory po stranách pouzdra umožňují různé kombinace „vázání“ – na šňůrce na krk pažbou dolů (fakticky nemá šanci vypadnout), na šňůrce několika způsoby na pásek, na dlouhé šňůře speciálním úvazem do podpaží.

Speciál připravovaný pro záchranáře. Rukojeť omotaná vysoce odolnou padákovou šňůrou. Lze ji jednoduše odmotat a cca 2 metry délky užít jako pevné lano. Navíc je z fosforeskujícího materiálu a může být doplněna propleteným reflexním vláknem – takže nůž snadno najdete v šeru i ve tmě, i ve světle baterky, pokud vám náhodou upadne. Na rukojeti výčnělek, použitelný k rozbíjení skel. Speciálně tvarovaná čepel – špička bez špičky umožňuje třeba bezpečné zasunutí nože pod bezpečnostní pás automobilisty. Břit je doplněný pilkou, která zvládne přeřezat opravdu leccos. I pro tento typ je vyvíjeno samosvorné pouzdro, ale nic nelze uspěchat a testy jsou natolik důkladné, že zatím prototypy nesplnily všechna očekávání. Fakt vymazlený kousek.

A i když se nesmí ani naznačovat, možná se brzy dočkáme od Mikovu, který spolupracuje i s progresivními designéry, kousků natolik zajímavých a in, že člověk až zapomene, že jde vlastně „jenom“ o nůž.