weby pro nejsevernější čechy

Varnsdorfské zastupitelstvo naživo (úspěch Lenky Juricové, který zaslouží potlesk)

Ve varnsdorfském zastupitelstvu se v říjnu loňského roku odehrála velká a malá revoluce. Ta velká spočívala v tom, že vítěznou volební stranou se po dlouholetém snažení stalo volební uskupení holdující fotbalu a hokeji. Pro budoucnost města je to mrazivá kombinace. Ovšem (ne)voliči si to takto, bohužel, nechali naservírovat. Ta malá revoluce se rýsuje v tom, že jediným výrazným oponentem fotbalo-hokejové koalice je zastupitelka paní Lenka Juricová. Tváří v tvář nabušeným chlapům, zvyklým z kolektivních sportů na týmovou spolupráci, tato subtilní dáma ztělesňuje příklad odvahy a také pracovitosti. 

Neobvyklost práce této zastupitelky spočívá už v tom, že zatímco sliby komunálních kandidátů jsou velmi rychle po volbách zapomenuty, ona si k původnímu volebnímu programu naložila ještě pěkný ranec problémů navíc.

S občany komunikuje s upřímností, kterou ve Varnsdorfu dlouhé roky nepamatují. Využívá k tomu svoje webové stránky. Její šťavnaté komentáře se skutečně dobře čtou a dávají nahlédnout do třinácté komnaty toho, co se děje ve varnsdorfském „komunálu“ a okolo jeho radnice.

Od ustavujícího zastupitelstva paní Juricová buší do nové radniční reprezentace, která si pravděpodobně ještě nedokázala ujasnit rozdíly mezi tím, když jejich hoši skotačí někde na stadionech, a tím, když jako zastupitelé mají konat ve prospěch všech občanů města a jeho rozkvětu. 

Už prvních sto dní „přesilovky“ sportovců bylo v tomto směru dostatečně výmluvných. Soukromý fotbalový klub dostal přidáno o 1,5 milionu korun (celková dotace 2,5 milionu Kč), zatímco všem školám a školkám byl šmahem snížen příspěvek o 10 procent. Děti si tak mimo běžné pomůcky mají do školy nosit z domova i toaletní papír (viz ilustrační foto). 

Sportovci též dospěli k názoru, že například funkce vedoucího odboru školství je nadbytečná. V rámci jejich koalice ji jako bokovku bude vykonávat jeden ze dvou neuvolněných (sic!) místostarostů, kterým je místní farář. Nakolik vážně bere výkon své funkce též například starosta města ilustruje fakt, že dále pracuje na poloviční úvazek na původní pozici ředitele pobočky ČSOB.

Paní Juricová dává od počátku najevo, jakou váhu přikládá informovanosti občanů. Jedním z jejich prvních návrhů, vznesených na zastupitelstvu, byl požadavek, aby jednání zastupitelstva byla vysílána v přímém přenosu s využitím internetového připojení občanů. Na prvních třech zasedáních se to nějak „nedařilo“. Zasedání čtvrté už se vysílalo, i když s nějakými technickými problémy (místy slyšitelnost, jak z rádiové krystalky nějakého domácího kutila). Věřme, že těmito pootevřenými dveřmi se jednání zastupitelstva stanou ve Varnsdorfu co nejdříve skutečnou věcí veřejnou. Je to úspěch, za který si paní Juricová rozhodně zaslouží pořádný potlesk.

1. března 2015