weby pro nejsevernější čechy

Dokument Jakou řečí mluví Pánbůh na Kopečku

Bleskovka: Včera [4/3] v podvečer se promítal dokument o příběhu horského hospodáře Friedricha Kneifela z Velké Úpy, který svérázným způsobem popisuje historické zvraty minulého století v pohraničí. Včera jsem měl volno od myčáku a vaření všeho, čeho je možno dostat v čajovně k požití. Jel jsem tam na otočku s dcerou, hrál jsem s ní spíše karty a sledoval dokument jaksi přes dveře.

Převzato z webu čajovny:

Šlo o rodinný příběh horského hospodáře Friedricha Kneifela, který je zamyšlením nad skupinovým odsunem sudetských Němců v kontextu zlomů a tragédií dvacátého století (2001). Příběh z rodinné kroniky tohoto sudetského Němce, jenž tradičně obývá svou rodinnou pastvinu nad údolím řeky Úpy, je svérázným zrcadlením osudů dvacátého století. Zamyšlení nad vítězstvím či prohrou osudu starého rodu spojeného s horským hospodářstvím je zároveň parafrází k historii druhé světové války, kterou nepsali pouze „Hitlerovi muži“… Připravil jej P. Štingl.

Pozvánka na středu 11.3. 2015 od 18.15 hodin, kdy proběhne promítání aktuálního dílu TV GymBreak, který reflektuje dění na gymnáziu Rumburk a v okolí v uplynulých týdnech. A od 19.00 hodin k nám na Kopeček opět zavítá muzikant a básník Jiří Poutník z Prahy a z Böhnischových bud, z Krkonoš. Zhudebněná poezie, klidná i vášnivá harmonie jeho skladeb, originální zpěv a především hloubka myšlenek v jeho textech.

.