weby pro nejsevernější čechy

Deska na víkend: Punch Brothers s čarovnou dynamikou

Americká bluegrassová kapela Punch Brothers vydala na konci ledna tohoto roku čtvrté album s názvem The Photosphorescent Blues. Jedná se o počin značně kvalitní, autorskou hudbu doplňují dvě klasické skladby, které kapela převlékla do modernějšího kabátu. Album s obalem Magrittova slavného surrealistického obrazu otvírá z počátku velice hravá melodie, při které prsty o struny naráží neuvětřitelnou rychlostí, po chvíli se však nálada úplně změní, původní rychlost stále graduje spolu s vokály i smyčci a v tom se rázně zastaví s vážností, která jakoby posluchači napovídala, že tohle album nebude všední. Už první stopa Familiarity nutí přemýšlet a to pořádně – náhlých změn dynamiky a mnoha kontrastů s až čarovnou gradací si užijeme celých deset minut.
Nástroji jako je mandolína, housle, banjo, kontrabas či kytara, které celkem řídí pět členů kapely, by se mohla pyšnit i country kapela. Chvílemi ani Punch Brothers nemají od country či jiných podobných populárních žánrů daleko. Například písničku I blew it off ocení i posluchač, co má rád chytlavé refrény s popovým základem.
Jak už jsem zmínila, na desce se nachází dvě skladby klasické, které jsou přetvořeny ku obrazu Punch Brothers. Spojení klasiky a moderní hudby se stává stále aktuálnějším tématem, ne pokaždé však nastane ten správný cit pro harmonické spojení dvou zcela odlišných ingrediencí pro tvorbu nové hudby. Zde se ale žádného hudebního masakru dočkat nemůžeme. Lehkost klasických melodií Scrjabina a Debussyho podtrhnou svými kytarami novodobí umělci a po více než sto letech dávají skladbám nový život s zcela novým rozměrem.

https://youtu.be/1iSwhfkKgbU
Punch Brothers se řadí mezi bluegrass, nebojí se však sáhnout do klasiky, jejich písně občas znějí jako country, připomínají také blues a s trochou fantazií uslyšíte i kus jazzu nebo vám na chvíli bude připomínat kapela spíše nějaké vokální uskupení. Ať už znějí, jak chtějí, jedno je hlavní – to vše umí zahrát na jedničku.
Album zatím patří mezi nejlepší hudbu, na kterou jsem v tomto roce narazila. A že toho vyhledávám opravdu hodně. Pokud máte chuť na nějakou nevšední a kreativní hudbu, která ale není zas tak náročná pro poslech, určitě ochutnejte tento zákusek s velkým spektrem žánrových příchutí.