weby pro nejsevernější čechy

Děsi

Minule byli „běsi“, tak dneska, co mě děsí. Před pár dny proběhla na pražském Hradě taková událost, při níž několik set lidí provolávalo slávu hlavě státu a okrajově se též při projevech vymezovalo proti evropským i americkým sankcím vůči Rusku. Promluvili tam – kromě jiných – šéf komunistů Filip a jeden generál, co si strhal vyznamenání, která dostal od NATO a nyní proti tomu společenství veřejně vystupuje. Shromážděním se též prošel prezident Zeman, položil kytku k soše TGM (bylo ten den 165. výročí narození presidenta-zakladatele-osvoboditele), skromně se k němu přirovnal (na Masaryka též různí „neználkové“ útočili, pravil prezident-demontovač) a bylo to. To mě neděsí (prozatím). Co je ale dost děsné: o celé akci informovala ruská televize. Nějak vynechala výročí Masaryka, vynechala i českého prezidenta a naopak zdůraznila, že v Praze se – podle ní – demonstrovalo proti evropským a americkým sankcím vůči Rusku. Jo, možná by to bylo k pousmání, kdyby to ovšem nemělo různé historické a značně neblahé souvislosti. Považme, jak v takovém „osmašedesátém“ tehdy „sovětská“ média informovala sovětskou veřejnost o dění v tehdejším Československu. Podobně tendenčně a podobně lživě (jak jinak to nazvat?) se tehdy v sovětských médiích hovořilo o „kontrarevoluci“ v ČSSR, o tom, jak jsou tu americké zbraně a američtí vojáci (točil se tu tehdy film „Most u Remagenu“, takže tu ti „filmoví“ vojáci i s „filmovými“ zbraněmi skutečně byli…), jak tu jsou usurpování přátelé SSSR a podobné patlaniny. Jenomže, tehdy pak stačilo, aby pár prosovětských zrádců národa (národů) sepsalo tzv. „zvací dopis“ a do ČSSR napochodovala vojska Varšavské smlouvy v čele s Rudou armádou, která tu pak zůstala nějakých třicet let.
Takže, děsí mě představa, že do současné ruské veřejnosti je bušeno lživými zprávami z Prahy, které mohou klidně připravovat milióny ruských diváků na to, že nějaké ruské zájmy jsou v Praze potlačovány – to v případě, že by se někdo rázně ohradil proti těm pár stovkám proruských demonstrantů – a rázem jsme jako národ (národy) v kelu. Pak se klidně můžeme ocitnout v hledáčku ruských imperiálních zájmů, prosazovaných podobně jako nyní na Ukrajině, pomocí (jak se zkratkovitě říká v médiích) „těžké vojenské techniky“.
Zajímalo by mě, zda se proti této lživé zprávě ohradilo české velvyslanectví v Moskvě, zda se proti ní ohradilo české ministerstvo zahraničí, nebo zda děláme navenek a směrem k Rusku a jeho „tlačení“ mrtvé brouky a tím si děláme pěkně pod sebe…? No – a příště bude asi Messi…