weby pro nejsevernější čechy

Převzít nemocnici třináctého v pátek, to chce kuráž

Zítra 13.března 2015 se sejde valná hromada rumburské Lužické nemocnice a s vysokou pravděpodobností blížící se jistotě dojde k obměně všech orgánů akciové společnosti.Bude tak naplněno usnesení, které navrhlo zastupitelstvo města Rumburk (29/1/2015) takto:Bude odvolán Darek Šváb a zvolen Karel Schäfer, bude odvolán Petr Urban a zvolen Petr Vondráček, bude odvolána Martina Kučerová a zvolen Ladislav Pokorný a protože představenstvo má být napříště pětičlenné, přibudou v něm ještě Petr Voldřich a Petr Dúbravec. Obdobné změny by měly nastat i v dozorčí radě, tam by za Radka Engla měl přijít Ladislav Růžička, za Jana Pospíšila Dagmar Mertlová, za Jana Sembdnera Broňa Nedvědová a za Václava Staňka Vladimír Kolařík.My jsem se ještě před touto valnou hromadou sešli s Karlem Schäferem, který by se měl stát předsedou představenstva a hovořili jsme o problémech, které může přinést převzetí vedení, ale i o budoucnosti tohoto zdravotnického zařízení. Rumburská nemocnice nemá moc dobrou pověst. V pátek ji přeberete, co s ní uděláte?
To je hezký začátek. Ano, víme, že jdeme do velkého rizika a opravdu nebyla tlačenice o místa v dozorčí radě ani v představenstvu. Ale výzvu jsme přijali.
Těžko čekat, že v pátek převezmeme podnik, který asi nefunguje úplně správně a v pondělí budou patrné nějaké změny.
Začneme každopádně tím, že nemocnice, její zaměstnanci a personál začnou normálně komunikovat s pacienty a s veřejností. To je opatření, které nestojí žádné peníze.
O, řekněme‘, nelaskavosti‘ rumburské nemocnice se mluví poměrně často, taky se ovšem hovoří o nelichotivých číslech, krátce řečeno: nejsou prachy.
My známe pouze čísla, která lze najít ve veřejných zdrojích. Je pravda, že současné vedení nemocnice nás nechalo do některých dokumentů nahlédnout, rozhodně nám ale nebylo umožněno je prostudovat, takže máme pouze přibližnou představu. Nemocnice je ve ztrátě. Za poslední 2 roky je to cca 20 mil. Kč. Neznáme vnitřní strukturu a teprve nás čeká analýza. A nebude to hotové za víkend. Lužická nemocnice je velká firma s téměř třemi stovkami zaměstnanců.
Není to jaksi nekolegiální, že vám vedení neposkytlo větší vhled do účtů?
Čistě technicky: oni nemají žádný důvod nám cokoli předem ukazovat a hlavně předávat.

Když se oprostíme od všech emocí, které kolem tohoto procesu panují, jedná se pouze o to, že se majitel (což je v tomto případě město Rumburk) rozhodlo vyměnit management firmy. A úkolem všech zainteresovaných je, aby ta operace proběhla v klidu a plynule, aby nedošlo k žádným zádrhelům.
Taky se říká se, že personál odchází, že se budou zavírat celá oddělení …
Hovořili jsme, zatím neoficiálně, se všemi vedoucími pracovníky a snažili se zjistit situaci. Nemocnice bude fungovat v plném rozsahu, i když u některých oddělení na hranici udržitelnosti.
Ani o personální situaci nemáme ovšem přesný přehled. Jedním z prvních úkolů je pokusit se o to najít náhradu za případně odcházející zaměstnance což jistě nebude lehké.
I o tomhle problému kolují všelijaké zvěsti. Že doktoři jsou přepláceni a že bez nadstandardních platů tu nezůstanou.
My nevíme, jaký mají jednotliví lékaři plat. Neví to nikdo, kromě nich a pana ředitele. A je pravda, že geografická poloha Rumburku nám není moc nakloněna, nejsme v centru republiky a infrastruktura tu není bůhvíjaká. A když se někdo rozhodne centrum opustit a zastaví se pár kilometrů za Rumburkem, dostane se k německému platu, který má jiné parametry, než plat český.
A je fakt, že i tady narážíme od stávajícího managementu spíš na snahu situaci destabilizovat než uklidňovat, ale nechci si stěžovat. Rumburská nemocnice musí sloužit pětapadesáti tisícům lidí. A bude.
Kdy se máme přijít zeptat? Valná hromada je v pátek, tak v pondělí?
V Pondělí je brzo. Ve středu. Ale za pár týdnů……..