weby pro nejsevernější čechy

Kniha na víkend: S láskou Rosie, příběh o životě

Kniha S láskou Rosie je čtivý román od Cecelia Ahern, jehož příběh v poslední době zazářil i v kině. Čtyři sta čtyřicet šest stránek dokážeme zhltnout klidně za týden, poutavý děj nás osloví už v první kapitole a nutí nás stále zjišťovat, co bude dál.
Romantický obsah knihy ještě umocňuje její forma. Ta sestává z konverzací Alexe a Rosie, kteří si jako nejlepší kamarádi ve škole posílají dopisy, později si jako dospělí vyměňují e-maily nebo smsky navzdory tomu, že je dělí oceán. Kromě toho je odděluje spousta jiných věcí, do jejich životů vstupují noví partneři, svatby, děti, stěhování a změny zaměstnání. Všechno to mezi nimi vytváří pomyslnou tlustou čáru, kterou by však po celý děj knihy, to znamená po celý jejich život, oba nejraději vymazali. Jejich cesta k tomu cíli je však velmi trnitá a často ovlivněná nešťastnými náhodami či špatným rozhodnutím.
,,V životě je jen málo věcí jistých, ale jedna podle mě rozhodně – ať uděláš cokoliv, následky si neseš celý život“ píše se na zadní straně obalu. Hlavní postava Rosie opravdu ví, o čem mluví. Celá kniha je věrným příkladem toho, jak rychle ubíhá čas. Situaci dvou lidí, kteří se léta marně snaží přiznat si pravdu o svých citech, si dokážu představit i v reálném životě, možná proto je kniha tolik působivá.
Řadila bych ji rozhodně mezi literaturu oddychovou, u které nepotřebuji příliš přemýšlet, neboť už od začátku jsem celkem jistě tušila, jak to celé dopadne. Je to přesně ten typ knihy, od které se nemůžete odlepit.
Tahle záležitost vás určitě nenechá chladnými, já jsem slzu musela hodně zadržovat.