weby pro nejsevernější čechy

Jarní otevírání stezky hastrmanů Brniště

Podralský nadační fond ZOD a obec Brniště srdečně zvou všechny milovníky přírody a hlavně rodiny s dětmi na čtvrtý ročník jarního otevírání Stezky hastrmanů v Brništi,  v sobotu 11. dubna od 13:30 do 16:30 hodin. Prožijte s námi den v krásné přírodě a přivítejte jaro procházkou s celou rodinou.  Užijte si úchvatné scenérie probouzející se přírody v Máchově kraji na Českolipsku. Slavnostní zahájení proběhne na Obecním úřadě v Brništi ve 13:30 hodin, poté se vydáme na procházku Stezkou hastrmanů. Stezka hastrmanů vznikla v roce 2011, jedná se o zábavnou a naučnou stezku v okolí obce, která je dlouhá 2,5 km a zvládnou ji i ti nejmenší. Start bude letos průběžný 13:30 -14:30, skupinky budou na soutěžní stezku chodit postupně po 5 minutách, aby se skupinky nehromadily na soutěžních stanovištích pro děti.

Procházka začíná na návsi Brniště u kostela sv. Mikuláše, pokračuje k rybníku Vratislav, dále k Mlýnu, Lužnímu lesu, Mokřadu a Brnišťskému rybníku. Čeká nás 11 tematických zastávek, které nás seznamují se životem kolem vody, přibližují nám význam mokřadu a lužních lesů a vysvětlují nutnost ochrany vody a vodních ploch. Stezkou provádí pohádkové bytosti i skuteční obyvatelé vodní říše, o jejichž životě se také více dozvíte. Na informačních tabulích si můžete přečíst o zdejší floře i fauně, či o přírodních zajímavostech v okolí. Po trase jsou pro děti připraveny různé hrací prvky, starší děti mohou prověřit své vědomosti, ty nejmladší děti pohádkové bytosti vybízí ke splnění nejrůznějších úkolů, potkáme i 4 dětská mini hřiště. K odpočinku lákají různá posezení, lavičky či vyhlídkové lávky nad mokřady, kde můžete nerušeně relaxovat, nechat se unášet krásnými přírodními scenériemi, naslouchat dění v rákosí, či si užívat výhledů do krajiny. Podobu stezky dotvářejí také krásné sochy a řezbářské výtvory významných umělců jako jsou pan Jiří Genzer, Jan Švadlenka, Petr Fidrich a řada dalších. 

V den otevírání stezky jsou pro děti připraveny různé hry, soutěže a úkoly. Na začátku trasy na náměstí dostanou návštěvníci kartičky na cestu stezkou, po cestě budou plnit různé úkoly a sbírat razítka, za které na závěr získají odměnu. Pro děti jsou připraveny i dílničky Podralského nadačního fondu ZOD a Centra pro ochranu přírody z Neukirchu, kde se budou tvořit zvířátka z rybníku z různých materiálů (ryby tupované na látku aj.), ale i lampionky a klobouky. Na závěr je pro návštěvníky připravena Hastrmanská diskotéka a opékaní vuřtů u Brništského rybníku. 

Jak se k nám dostanete: GPS: N 50.718996, E 14.704308

Web Podralského nadačního fondu ZOD a Ekocentra Brniště: www.podralsko.cz

Aktuality k programům naleznete i na našem facebooku: https://www.facebook.com/pages/Podralsk%C3%BD-Nada%C4%8Dn%C3%AD-Fond-ZOD/546247612156002

Těšíme se na setkání s vámi!

Tým Podralského nadačního fondu ZOD a obec Brniště