weby pro nejsevernější čechy

Kvartet herců ve Kvartetu

Pátek 20. března 2015 bylo možno zakončit ve varnsdorfském Městském divadle na představení Kvartet v podání herců Divadla bez zábradlí.

Poloplné (použijeme-li optimistický náhled na věc) hlediště shlédlo hru trochu hořkosladkou, smutně veselou a vesele smutnou. Čtveřice herců (Rudolf Hrušínský, Veronika Freimanová, Jana Švandová, Zdeněk Žák) pozvedla teskný příběh o slávě, co se dávno stala polní trávou, na vyšší úroveň. Mottem celého představení by snad mohla být replika „lehce popletené“ bývalé operní divy v podání Veroniky Freimanové, když líčí spiritistickou seanci na jednom z pokojů penzionu pro přestárlé a nepotřebné hvězdy. „Zeptala jsem se média, jestli je tu někdo, kdo by chtěl hovořit se Cissy. A médium řeklo NIKDO…“

Přesto představení nepůsobí na první dojem depresivně a naopak vede k poznání, že když se chce, jde zpívat i bez hlasu. A nutno přiznat, že podobně jako Petru Nárožnému nedávno stačilo na pódiu mrknout a vypláznout jazyk, stačila Rudolfu Hrušínskému jedna dialogová scéna a obecenstvo mu leželo u nohou.