weby pro nejsevernější čechy

Výstava „Všední lidé“ pod širým nebem v zámeckém parku Lichtenwalde

Výstava „Všední lidé“ pod širým nebem v parku zámku Lichtenwalde zve návštěvníky k neobvyklé procházce. 63 soch z dílny Christel Lechner rozmístěných po parku zaručují nejen neobvyklou procházku spojenou s uměleckým zážitkem, ale i pobavení, a to bez ohledu na věk návštěvníků. Dotýkání se exponátů, stejně jako i fotografování se s nimi je vysloveně žádoucí!

Díla představují momentky z každodenního života, jaký jej všichni známe: zasněná žena ve svátečních šatech si jen tak leží na louce. Skupinka postarších dam s plovacími deskami v podpaží se sebevědomě vydává za svým pohodovým koupáním. Skupina betonových postav nacvičuje polonézu a kulisu jim k tomu vytvářejí hravé zahradní kompozice, fontány a úžasné průhledy do památkově chráněného parku. Návštěvník se může mezi tanečníky zařadit a vytvořit si nevšední fotografii.

O tvůrkyni

Umělkyně Christel Lechner se se svými roztomile bizarními postavami proslavila po celém Německu. Christel Lechner, narozena 1947, je mistryní v práci s keramikou, sochařkou i performátorkou. Její „Všední lidé“ představují postavy v nadživotní velikosti vytvořené z umělé hmoty a betonu, pečlivě vymodelované a natřené pastelovými barvami. Betonem coby sochařských materiálem se Christel Lechner zabývá již 25 let. Pro prezentaci svých děl ráda využívá veřejné prostory. Jde jí při tom o to, aby postavu člověka či skupin lidí představila v naprosto všedních situacích a tím vytvořila portréty kohokoli z nás. Podařilo se jí snad více než komukoli jinému propojit normálnost s uměleckým ztvárněním. Drží se při tom hesla, že především správný odstup nás učí správnému náhledu.

O zámku Lichtenwalde a jeho parku

Zámek a park Lichtenwalde nacházející se jen pár minut jízdy autem od Chemnitz představují jeden z nejpozoruhodnějších barokních komplexů v Německu. Park byl zrekonstruován podle historických podkladů na ploše deseti hektarů. Je protnut celou řadou pohledových i cestních linií, vybaven 335 historickými fontánami, skrytými pavilóny a lavičkami, čímž se může směle srovnávat s největšími parky v Německu. Pohledy hluboko do údolí s klikatící se řekou Zschopau přímo vybízejí k zastavením. V roce 2010 byl zdejší zámek velmi pečlivě a s velkou láskou zrestaurován a dnes se v něm nalézá Schatzkammermuseum, tedy muzeum pokladnic s velmi pozoruhodnou sbírkou uměleckých i kultovních předmětů z Tibetu a Nepálu, zrovna tak jako i porcelán, nábytek, lakované předměty a hedvábné výšivky z Číny a Japonska. K těmto sbírkám se řadí ještě dřevěné a keramické skulptury ze Západní Afriky a jedna z největších sbírek německých psaligrafických siluet z období tří staletí.

Susanne Gertoberens • Agentura pro mezinárodní marketing • Agentur für internationales Marketing

dresden@susanne-gertoberens.de • mobil +49 172 2876891 • telefon +49 351 88961071 

St. Petersburger Str. 28/312 | D-01069 Dresden | www.susanne-gertoberens.de (DE) | www.drazdany.info (CZ)