weby pro nejsevernější čechy

Lumines Temple: „Žádné Romy do výběžku nestěhujeme.“

Rumburkem zmítá nejistota. Společnost Lumines Temple a.s. chce údajně nastěhovat do svých rumburských nemovitostí brněnské Romy. Jan Matyáš Debären, předseda představenstva společnosti se proti těmto informacím ostře ohrazuje, pomlouvače chce hnát před soud.

Informace o tom, že developerská společnost Lumines Temple a.s. chce do Varnsdorfu a Rumburku nastěhovat desítky nepřizpůsobivých občanů z Brna vyděsily veřejnost. Ve Varnsdorfu propukla panika, která vyvrcholila bouřlivým jednáním zastupitelstva a peticí občanů na odvolání starosty Josefa Poláčka z funkce. 
Zneklidněn touto informací je také rumburský starosta Jaroslav Sykáček. „Proti Romům nic nemáme, ale obáváme se vyšší koncentrace nepřizpůsobivých obyvatel do oblasti. České pohraničí je tímto problémem těžce zatíženo a každé město se v rámci svých prostředků snaží s tím vypořádat. Ale možnosti měst a jejich finanční prostředky jsou omezené, a v případě většího exodu problémových lidí do regionu by na zvládnutí tohoto problému brzy došly síly. Tím, kdo by na to nejvíce doplatil by byli starousedlíci, a je pochopitelné, že by se to nikomu z nich nelíbilo,“ obává se Jaroslav Sykáček. To také bylo důvodem, proč inicioval schůzku s předsedou představenstva Lumines Temple Janem Matyášem Debären. „Zajímalo mě, co hodlá pan Debären podnikat dál se svými nemovitostmi v Rumburku, a on mě ubezpečil, že panelový dům v Rumburku bude i nadále pronajímat stávajícím nájemníkům a že další činžovní dům v Rumburku chce zrekonstruovat na lepší bydlení. Ujistil mě, a zdá se mi to i logické, že když investují nemalé peníze do rekonstrukce svých nemovitostí, nebudou mít potom zájem nastěhovat si tam nájemníky, u kterých lze předpokládat, že znehodnotí byty,“ vysvětluje starosta Sykáček.  
Jan Matyáš Debären je celou kauzou rozhořčen: „Jsou to sprosté pomluvy s cílem zdiskreditovat naší společnost, podnikání a rodinu. Tato pomluva nás velice poškodila, a to i finančně, a proto jsme podali trestní oznámení na neznámého pachatele pro pomluvu, poškození dobrého jména a pokud policie prokáže tak i další paragrafy, které jsou obsaženy v zákoně hlavy X. Po vinících budeme chtít finanční kompenzaci,“ zdůrazňuje předseda představenstva společnosti.  

Tiskový mluvčí Policie ČR Ladislav Cvik  potvrzuje, že se tímto případem policie zabývá. „V současné době však nepadlo žádné rozhodnutí, a to ani o odložení věci nebo o zahájení trestního stíhání. Jaký bude závěr šetření je předčasné předjímat,“ shrnuje Cvik.
Zprávy o stěhování brněnských Romů popírá, podle Jaroslava Sykáčka, i náměstek brněnského primátora  Daniel Rychnovský. „Pan náměstek mě ubezpečil, že žádné vystěhování Romů z Brna se konat nebude. Pokud dojde k nějakému pohybu této komunity, tak pouze na území jejich města,“ tvrdí rumburský starosta.
Lumines Temple vlastní nemovitosti v Rumburku, Varnsdorfu, Jiříkově, Novém Boru, Teplicích, v Brně a jinde, od roku 2005 se zabývá  realitní a developerskou činností. Jejich další podnikání ve Šluknovském výběžku má však nejistý osud. „Dosud jsme se nikde nesetkali s tak nepřátelským, závistivým a hloupým přístupem jako tady a já nyní zcela vážně uvažuji o tom, že některé naše podnikatelské aktivity v tomto regionu buď utlumíme nebo úplně zastavíme,“ uzavírá znechuceně Jan Matyáš Debären.