weby pro nejsevernější čechy

Rozhovor s Martinem Pohlem /08/

(žiju na severu Čech v městě Rumburku, hodně lidí říká, že je to díra, ale já mám tohle město velice rád, protože je to moje „město!“) začal jako jinoch programovat dost drsné hry, ze kterých nakonec vznikl celý cyklus a jsou známy jako ZNK, neboli: Život není krásný.
(V tvých hrách nalézám mnoho vulgárních výrazů, někdy až za hranicí únosnosti, co tě k tomu vede? Považuješ to za dobré a proč? Řeknu to asi takhle, moje hry se odehrávají v ghettoidním prostředí a hlavní hrdinové her jsou většinou různé smažky, gangsteři a ubožáci. A myslíš, že tihle lidé mluví spisovnou češtinou? Ani náhodou! Snažím se jen podtrhnout době známou atmosféru a trochu okořenit hru. Dělám takové hry, které bych sám vyhledával a o kterých si myslím, že jich je nedostatek. Může tě to pobouřit, rozesmát a nebo to prostě jenom přejdeš. Ostatně, komu to vadí, nemusí to hrát. Před každou hrou na to hráče v prologu upozorňuju.)
Na motivy těchto her natočil Martin vloni půlhodinový filmík, ve kterém nechal, mimo jiné, maminku nabízet život věčný a tatínka pobodat.
(kurzíva: převzato z webu plnehry)
Film měl natřískanou rumburskou premiéru a vede si slušně i na webu.
Ahoj Martine, jaké je to, když si takový mladý a uspěšný, ale ještě ne bohatý? Co s tím budeš dělat?
No ono to často není tak jak se zdá, řekne se mladý a úspěšný, ale já se často cejtim třeba na 50 a s tou „úspěšností“ je to tak půl na půl. Těší mě když mě třeba cizí lidi řeknou že je bavil film, nebo když mě nedejbóže pozvou na panáka (což už se dá považovat za určitej druh bohatství), ale já se budu opravdu úspěšně cítit asi až když to budu moct dělat na nějaký profesionálnější úrovni. takhle je to pořád takový hraní si na film, i když mě to dost baví, tak bych byl rád kdyby z toho bylo něco víc. no a nějakýho nepřebernýho bohatství se v tomhle oboru asi stejnak člověk nedočká, ale pokud to vystačí na běžnou údržbu tak to beru!
Jak fungujou tvoje filmy mimo Rumburk, případně mimo fandy tvých her her? Je to přenosný? 
Já si myslim že to přenosný je, dejme tomu předchozí film Deprivační Staniol fungoval téměř nezávisle na tématice ZNK (a her) a byl celkem dost úspěšněj. U filmu Život Není 
Krásný sem si trochu řikal jestli to bude i pro lidi který vlastně vůbec ty hry neznaj, ale nakonec se úkazalo že takovej ten morbidní humor kterej je v tom obsaženej je přenosnej a baví to i nezasvěcený lid.
Slibuješ dalši film…mužeš něco prozradit?
Momentálně pracuju na scénáři pro další film s pracovním názvem Jehovova Pomsta, kterej bych rád přes léto stihnul natočit. Myslim že námět je celkem slušnej, takže bych to nechtěl nějak uspěchat a chci z toho vytěžit maximum. Bude to v trochu odlišnym stylu než Život Není Krásný, ale samozřejmě styl humoru zůstane zachován. Z názvu je patrný že film se bude točit kolem sekty „Jehovistů“, kterou tam chci řádně zesměšnit a proprat, jelikož se je to podle mě jedno z nejhloupějších náboženství vůbec. Příběh bude sledovat vývoj jednoho mladého jehovistického mladíka (ano, přesně toho z předchozího filmu) a jeho pouť náboženskou deziluzí.
Jedna z tvých hlavních hereček je máma, obsadíš ji i do dalších filmu? Co ona na to? 
Ano, máma se asi v dalšim filmu objeví. Jelikož v předchozim filmu hrála jehovistku, tak určitě bude i tady, i když né v nějaký větší míře. Ona se před kamerou totiž trošku stydí a odmítla dokonce i roli v dalšim připravovanym filmu „EXTREME FETISH Close-ups 4“ kterej chystám na příští rok.
Tatina si nechal zapíchnout, nesebral ti potom kapesný?
No jo, bylo zle ! Hned po tom co ho propustili z nemocnice mi zakázal koukat na Ordinaci v Růžový Zahradě a omezil mi přísun alkoholu na pouhý 4 lahve piva denně, takže už ho teď radši posloucham na slovo.
Budeš natáčet i přes nastalou ekonomickou krizi?
Rozhodně a dokonce si od toho dost slibuju. Moje témata sou většinou o lidech žijících na okraji společnosti, o lidský zoufalosti a nejubožejším jednání. Ekonomická krize určitě semele hodně lidí, takže bude spousta materiálu a inspirace. Jenom doufám že nesemele i mně.