weby pro nejsevernější čechy

Ve Šluknovském výběžku je každý šestý člověk bez práce

Nezaměstnanost ve Šluknovském výběžku se již třetí měsíc drží na hranici šestnácti procent. Z 28 127 ekonomicky aktivních lidí jich ke konci listopadu bylo bez práce 4521, což je o 23 osob více, než v říjnu. V praxi to znamená, že bez práce na Šluknovsku je každý šestý člověk.Nezaměstnanost na okrese Děčín jde nahoru. Jen během listopadu zaznamenali na Úřadu práce nárůst nezaměstnaných o dvě stovky osob. Většina z nich pochází z Děčínska.Šluknovský výběžek se stále pohybuje na hranici 16 procent. V některých městech razantně ubylo nezaměstnaných, například ve Velkém Šenově klesla během jednoho měsíce nezaměstnanost z 18,1 na 16,8 procenta, díky tomu, že si zde práci našlo třináct Šenováků. Ale většina měst žádným optimismem zářit nemůže. Dokonce i Dolní Poustevna, která se s nejnižší nezaměstnaností několik let držela na první příčce žebříčku, klesla na místo třetí za Jílové a Děčín.

Mezi čtrnácti městy okresu Děčín se na prvních sedmi místech s nejvyšší nezaměstnaností usadila města ze Šluknovska – Chřibská, Jiříkov, Krásná Lípa, Šluknov, Mikulášovice, Velký Šenov a Varnsdorf.

Na trhu práce je nejvyšší poptávka po absolventech a po osobách starších padesáti let. Těch v evidenci úřadů práce v minulém měsíci několik desítek ubylo. Ostatní sledované skupiny – ženy, občané se ZP, uchazeči o zaměstnání do 25 let a uchazeči se základním vzděláním, však vykazují ve svých řadách nárůst nezaměstnaných než v minulém měsíci.

Ke konci listopadu bylo nahlášeno 142 volných pracovních míst. Na každé z nich připadá 72 uchazečů.