weby pro nejsevernější čechy

Křest CD Agentury Pondělí

Lukáš vypadá rozpustile, mluví překotně a stále se na něco vyptává. Má lehké mentální postižení a bydlí v Integrovaném centru v Horní Poustevně. V Agentuře Pondělí, která nabízí službu Sociální rehabilitace, chodí mimo jiné i do kapely AGP Band.

„V úterý dělám s klienty setkávání s muzikou a ve čtvrtek se schází ti, které baví pravidelně zkoušet písničky. Ty potom hrajeme na různých festivalech a akcích. Letos v únoru jsme pokřtili už naše druhé CD. Nazvali jsme ho Votfšehoněco, protože hrajeme v kapele různé žánry a věnujeme se něčemu, co by se dalo nazvat World music,“ říká René Habich, vedoucí kapely.

Křest se odehrál v Rumburské čajovně Na Kopečku ve středu sedmnáctého února. Lukáš si na vystoupení nasadil brýle, aby vypadal seriozně a vážně a celou dobu soustředěně hrál na bubínky. Cédéčko pokřtila evangelická farářka Constance Šimonovská. V rámci křestu zahrál také divadelní soubor Agentury Pondělí se svéráznou verzí pohádky Kocour v botách. Obě vystoupení měla veliký úspěch. Muzikantů, herců a diváků bylo tolik, že se do prostor čajovny sotva vešli.

„Kromě toho, že naše klienty v Denním centru učíme různým dovednostem jako je vaření, praní, žehlení, nakupování, je důležité, aby dokázali smysluplně trávit svůj volný čas. Také chceme, aby se klienti naučili vystupovat na veřejnosti a aby veřejnost měla možnost vidět, co všechno dokáží lidé s postižením. Na každé akci prodáváme i naše výrobky. Pletené košíky, zástěry, tašky, polštáře, svíčky a jiné,“ vypráví vedoucí Denního centra Kamila Staňková.