weby pro nejsevernější čechy

V Jiříkově do dvou let vyroste nový ústav sociální péče

Ústav sociální péče (ÚSP) v Jiříkově, v němž v současné době žije sto klientů, již nevyhovuje náročným požadavkům dnešní doby, a to i přesto, že zde průběžně dochází k dílčím opravám a modernizacím. Ústecký kraj proto přišel s radikálním řešením a hodlá ve stávajícím areálu do dvou let vybudovat novou, moderní, třípodlažní budovu ústavu, kde by všichni klienti měli najít ve dvou a jednolůžkových pokojích kvalitní a pohodlné zázemí jehož součástí bude i komplexní zdravotní, ošetřovatelská a rehabilitační péče.
Výstavba budovy v hodnotě dvou set milionů korun, které poskytne kraj ze svého rozpočtu, byla zahájena 8. února symbolickým poklepáním na základní kámen nové budovy. Tohoto aktu se zúčastnili členové rady kraje Jana Ryšánková, Petr Jakubec, René Budjač a starostové obcí a měst Šluknovského výběžku.
Všichni ocenili fakt, že významná investice jde právě do této severní oblasti kraje a že po dokončení bude nový ústav vyhovovat náročným podmínkám zákona o sociálních službách. V celém zařízení je celkem sto klientů, jejichž průměrný věk je 63,4 let. Součástí nového komplexu zůstane i jeden původní objekt, který ovšem bude zcela zrekonstruován. Třicet jeho klientů našlo dočasný azyl v náhradních prostorách Lužické nemocnice v Rumburku.
Jana Ryšánková, radní pro oblast sociálních věcí je přesvědčena, že za pár let tu budou mít klienti, kteří potřebují odbornou a soustavnou péči, opravdu důstojné podmínky k životu. „Důležitý je i fakt, že podstatně lepší zázemí bude mít i šedesátičlenný personál ústavu včetně sociálních a zdravotních odborníků,“ dodala Ryšánková.