weby pro nejsevernější čechy

Dvě výstavy a přeshraniční spolupráce

Život na pomezí má jistě svoje „špecifika“, klady a zápory.
Přeshraniční spolupráce funguje nejlépe na obchodně nákupní bázi. Oni u nás levný benzín, my tam levné plzeňské pivo.
Atakdále.
Dvě výstavy otevřené tento týden ale dokazují, že lze dosáhnout i kulturnějších levelů.

Nejdříve otevřel v sebnitzském muzeu výstavu z historie Velkého Šenova pan Kabeláč. Trpělivě nastřádané fotografie a artefakty mapující život v městečku ukazují, že rozvoj byl založen na aktivitě jednotlivců, ale i na bohaté spolkové činnosti.
V pravém slova smyslu se ale vlastně nejedná o výstavu, ale spíš o expozici muzeální.
Je jaksi signifikantní, že se tahle expozice představuje poprvé v Sebnitz a nikoli v Šenově. Už proto, že si nedovedu představit prostor podobně reprezentativní, kde by mohla být prezenotována.
Výstava bude otevřena měsíc, další trvaní je podmíněno zájmem návštěvníků. Muzeum je otevřeno od úterka do neděle, vstup činí 4eura, včetně prohlídky stálých expozic.
Druhou výstavu otevřeli ve šluknovském Klubu, až úplně nahoře. Jedná se o průřez fotografických prací Gerda Ritschela, člověka který fotografuje přírodu se zvláštním důrazem na hmyz a rostliny. Na prohlídku úctyhodného počtu dvou set fotografií si udělejte více času a mějte na paměti slova autora, že některé vystavené druhy už možná venku těžko uvidíte, zejména následkem značně extenzivního konání těžařů dřeva. O lesnících nemůže bý řeč.
A v čemže je tahle výstava přeshraniční? Součástí je i expozice zkamenělin, které dodal pan Manfred Jeremies, takto občan Spolkové republiky Německo.
I tahle výstava bude trvat měsíc.