weby pro nejsevernější čechy

Zloděj v nemocnici ohrozil pacienty

Rumburk – Neznámý pachatel poškodil rentgenové pracoviště v Lužické nemocnici v Rumburku a zastavil jeho provoz. 
Těžko pochopitelný je čin zatím neznámého pachatele, který v Lužické nemocnici v Rumburku zastavil provoz rentgenového pracoviště.
Přístroj z ničeho nic hlásil poruchu, přestože rentgenové laborantky na něm nemohly najít žádnou závadu. Jednou z možných příčin, které se nabízely k vysvětlení této poruchy, mohly být špatně dovřené dveře do šaten pacientů. Ty jsou opatřeny speciálním čidlem, které v případě, že nejsou dveře zavřeny, zablokuje chod přístroje. Dveře zavřeny byly a zdálo se, že ani ty nebudou příčinou poruchy, ale pak si jedna z laborantek všimla pohozeného šroubováku na zemi. A pak již nevěřila vlastním očím. Čidlo bylo částečně odmontováno, a stačilo jen málo, aby si ho zloděj odnesl s sebou. To již nestihl a v nastalé panice zapomněl na místě i svůj šroubovák. 
Těžko lze předpokládat, že pacient čekající na vyšetření v šatně začne z nudy odmontovávat tak důležité zařízení, a nelze ani uvěřit tomu, že si jen tak sebou nosí vhodný šroubovák. „Pokud by se zloději podařilo čidlo odmontovat a odnést, byl by rentgen mimo provoz několik hodin, než by naši technici zajistili čidlo nové. Představa, jaké následky by to mohlo mít na zdraví a život pacientů, kteří by k nám byli přivezeni v akutním stavu a potřebovali by okamžité vyšetření, je zneklidňující,“ konstatuje se předseda představenstva Darek Šváb.
Se zloději se nemocnice potýká neustále. Zloději si sem chodí jako do obchoďáku se stavebním materiálem. „Ztrácejí se nám vodovodní baterie, vybavení toalet, někdy i umyvadlo. Dokonce nám jednou ukradli dveře. Ale ukrást čidlo, které nemůže být nikomu k užitku, to už je vrchol,“ dodává Darek Šváb.