weby pro nejsevernější čechy

Zlatá múza severu putuje do Varnsdorfu

Prestižní ocenění za pozoruhodné počiny ve prospěch kultury Zlatou múzu severu obdržel na V. společenském plese příznivců kultury na Šluknovsku v sobotu 20. března Kruh přátel Muzea Varnsdorf (KPMV). Nominaci si vysloužil za svou celoroční osvětovou činnost a za práci pro záchranu a obnovu malých sakrálních památek. 
Členové Oblastní akademie pracovníků v kultuře tak ocenili několikaleté úsilí spolku na opravách více jak dvou desítek křížů, božích muk a pomníčků, včetně zvoničky na Pěnkavčím vrchu ve Varnsdorfu, díky němuž byly tyto památky a vzpomínky na předchozí generace zachráněny před devastací a zapomenutím. Pomoc při záchraně kulturních a historických památek regionu, včetně těchto drobných sakrálních památek byla jedním z předsevzetí, které si tehdy nově vznikající spolek dal za cíl již v roce 1996. 
Dalšími nominovanými byli Libuše Vladařová z Mikulášovic, za osobní přínos v rozvoji moderních tanečních disciplín v regionu, Pavel Nejtek z Varnsdorfu, za osobní vklad do rekonstrukce, modernizace a provozování kina Centrum Panorama Varnsdorf, rumburská Čajovna Na Kopečku za významný přínos v rozvoji kulturních a společenských aktivit a také Město Velký Šenov za rekonstrukci a nové zprovoznění Kulturního centra.