weby pro nejsevernější čechy

SK Slovan Varnsdorf – SK Motorlet Praha 1 : 0

Úvod zápasu patřil domácímu týmu a zahrával dvě výhodné standardní situace před pokutovým územím soupeře. Po první z nich viděl hostující Brusch ŽK a z Hykova roazehrání ještě nezapršelo, ale v 11. se k míči postavil Vlastimil Chod a s pomocí teče jednoho z hráčů se míč při zemi dostal do sítě brankaře Foferky – 1:0. Hosté měli výhodu přímého kopu v 17. minutě a kopal jej bývalý hráč Slovanu Prošek. Nastřelil jenom zeď varnsdorfských hráčů, poté zahrával Motorlet roh, ale bez vážnějšího užitku. Po akci Pepy Hyky ve 23. přišel další faul a z pravé strany měl možnost nepřímého kopu Chod. Slovan z něj také nic nevytěžil. O minutu později přišel velký závar na malém vápně Motorletu, který však zvýšení vedení Slovanu odvrátil. Ve 35. odešel ze hřiště majitel zatím jedině ŽK Brusch a vystřídal jej Čmejla. Varnsdorf měl stále více ze hry a ke gólu měl blízko pět minut před poločasem. Z úctyhodné vzdálenosti na levé straně hřiště zahrával nepřímý kop Chod, míč prošel ve vápně přes několik hráčů a přistál na tyči pár centimetrů od země.

V úvodu druhého dějství přišla srážka Macháčka s Vavrouškem na velkém vápně. Hostující útočník toho chtěl využít a lobem poslal přesný míč do brány. Tam však zaskočil za gólmana Stehlík a vyrovnání nepřipustil. Motorlet se postupně více osměloval než v prvním poločase, obrana domácích ale vážnější ohrožení nepřipouštěla. Hosté kopali pouze dva rohy, zatímco na kontě domácích jich notně přibývalo. Ke zvýšení vedení to však nepomáhalo. ŽK viděl Jakobovský za faul uprostřed hřiště a v 57. trenér Busta sáhnul k prvnímu střídání, když poslal na hřiště Jordáka za Hozdu. V krátkém časovém sledu pak viděli žluté karty hráči hostů Prošek s Marešem. Větší důraz vedl k mírnému tlaku pražských hráčů, ale s přibývajícími minutami opadal a přicházely časté brejky Varnsdorfu. Po dalším domácím střídání nastoupil na plac Ginzel za Hyku. V 78. šel zažlutěný Prošek dolů a na hřišti jej vystřídal M.Kučera. Vzápětí se na hřišti ještě ukázala jarní posila Slovanu Čemba, který nahradil Kotiše, jenž hrál už pár minut se ŽK na kontě. V 83. přišla asi největší šance hostů. Po jejich akci se dostal míč za záda obránců Slovanu, dobíhal jej J. Kučera a Macháček pádem pod jeho nohy zabránil velké komplikaci. Závěr patřil varnsdorfskému týmu. Nejprve se ve vápně neprosadil Procházka a pak po dobré kombinační akci neúspěšně zakončoval z pravé strany Kabele. Zápas tak skončil hubenou výhrou Slovanu, který si udržel třetí místo v tabulce. Očekával se však s Motorletem asi přesvědčivější výkon a výsledek.

Branka: 11. Chod. Rohy 9:3. ŽK: Jakobovský, Kotiš – Brusch, Prošek, Mareš. 300 diváků. Rozhodčí: J.Blaschke. Poločas 1:0.

VARNSDORF: Macháček – Hyka (70.Ginzel), Vavroušek, Stehlík, Čapek – Kabele, Chod, Jakobovský, Kotiš (79. Čemba), Hozda (57. Jordák) – Procházka. Trenér Zbyněk Busta. Nejlepší hráči domácího týmu: Chod, Stehlík, Macháček.

MOTORLET: Foferka – Jírec, Pinkas, Musil, Machurka – Prošek (78. M. Kučera), J.Kučera, Mareš, Brusch (35. Čmejla) – Hoareau (84. Dvořák), Pyšek. Trenér Jiří Hruška.

Trenér Zbyněk Busta se vrátil k utkání těmito slovy: „S Motorletem to bylo jako před týdnem s béčkem Jablonce. Výsledek z hlediska bodů dobrý, ale jinak je to trápení. V úvodních dvaceti minutách jsme měli dát o branku více a zápas by měl asi jiný vývoj. Hrát téměř celý zápas s vedením 1:0 je velice ošidné. Soupeř se pak chytil šance a bojoval o pro něj přijatelnější výsledek. V úvodu druhého dějství se měli náš gólman dohodnout se zadákem, aby vzájemnou srážkou nenabídli hostům dobrou šanci. Zhruba deset minut před koncem nás pak brankař Macháček naštěstí podržel po jejich vyvedené akci.“ Na dotaz, zda lepšímu fotbalu nevadil terén, varnsdorfský trenér odvětil: „Je to všade touto dobou stejné. Vzhledem k tomu, jaká byla zima, tak je plocha stadionu v Kotlině ve velice slušném stavu.“