weby pro nejsevernější čechy

Pětigólová pozvánka na středeční šlágr s Ovčáry

Po první jarní výhře béčka Plzně v minulém kole s Ovčáry se dalo očekávat, že ve Varnsdorfu potvrdí nárůst formy a domácí tým potrápí. Měli jí k tomu pomoci i čtyři borci ze širšího kádru áčka – Houdek, Vaněček, Krbeček a Rožman. Pět minut úvodu patřilo opticky hostům, ale pak už se rozehrál Slovan, jenž na rozdíl od minulých utkání konečně zužitkoval vytvořené šance.

Samotnému zápasu předcházela minuta ticha věnována památce obětí nejvyšších politických představitelů Polska při leteckém neštěstí.

Varnsdorfští si v úvodu připravili asi tři střelecké příležitosti, z kterých vážněji neudeřilo. Ve 13. min. hasil před šestnáctkou nedovoleně nebezpečí kapitán hostů Chvojan a viděl ŽK. Přímý kop prováděl Chod a svoji pumelicí napálil jen připraveného gólmana Houdka. V 18. přihrával Jordák před vápnem zleva na šířku hřiště volnému Kabelemu, který trefou ke vzdálenější tyči otevřel skóre na 1:0. Pak ještě měli domácí výhodu dvou rohu a z Jakobovského centru poslal Vavroušek míč do náruče Houdka. Až ve 27. si hosté připravili výhodu nepřímého kopu, z kterého nic nevyužili a zahrozilo jim z rychlého brejku. Na jeho konci Kabele už mířil opět do sítě, ale Chvojan stačil míč přesměrovat nad bránu. Ve 35. rozehrával další nepřímý kop Jordák, hlavička Procházky mířila kolem šibenice pouze do autu. Plzeň se snažila také něco účinného vymyslet, ovšem Slovan hrál skvělou partii a nic ji směrem dopředu nedovoloval. Nakonec si poločasové vedení ještě pojistil díky Jordákovi, který se prodral z pravé strany před bránu a polovysokou střelou zvýšil na 2:0.

Brzy po přestávce zkoušel střelecké štěstí z centru Jordáka Kotiš. Určitě však netrefil míč podle svých představ, což se mu v dalším průběhu zápasu přihodilo ještě dvakrát. Byl ale u gólových akcí. V 57. se po jeho spolupráci s Hykou dostal balon před bránu k Procházkovi, jenž zvýšil na 3:0. Autor branky o minutu později pálil znovu, tentokráte jen do gólmana. Po hodině zápasu už to bylo 4:0. Jordákův nepřímý kop prošel chumlem hráčů a skončil k překvapení mnohých v síti. Za tohoto stavu přišla oboustranná střídání a po jednom z mála útoků hostů musel zasahovat brankař Macháček ve vápně proti útočníkovi soupeře. Sudí k jeho údivu zákrok posoudil jako faul, kopala se penalta a Vaněček ji s přehledem proměnil na 4:1. Části diváků to nevadilo a dále požadovali bůra v síti hostů. Dočkali se. V 73. rozehrál nepřímý kop Kotiš, před gólmanem Houdkem si do volného prostoru zklepl míč Jordák a do prázdné brány zavěsil na 5:1. Z další ojedinělé akce ještě jednou musel vážněji zasahovat Macháček, ovšem výsledek si mohli ještě vylepšit domácí. Nejdříve po kombinaci Hyky s Kabelem pálil nebráněný Kotiš z úhlu nad a v samém závěru vychytal Houdek góly namlsaného Jordáka. V příjemném, ale už chladnoucím podvečeru se na hřišti nic vážnějšího neudálo a diváci vyprovodili vítězný tým zaslouženým potleskem. Gólman Houdek těžko zkousával pět obdržených branek a opustil hřiště, aniž by se pozdravil s jediným protihráčem, zatímco jeho protějšek Macháček nechápal důvod k nařízené penaltě a v pohodovém duchu si to rozříkával s arbitry utkání.

SK Slovan Varnsdorf – FK Viktoria Plzeň B 5 : 1 (2 : 0)

Branky: 39., 60., 73. Jordák, 18. Kabele, 57. Procházka – 67. z PK Vaněček. Rohy: 9:3. Postavení mimo hru 4:2. ŽK: Chvojan, Matas. 310 diváků. Poločas 2:0. Rozhodčí: Dobrý.

VARNSDORF: Macháček – Hyka, Vavroušek, Stehlík, Hozda – Jordák, Kotiš, Jakobovský (70. Ginzel), Chod (61. Čemba), Kabele – Procházka (65. Nagy). Trenér Zbyněk Busta.

PLZEŇ B: Houdek – Nový, Matas, Chvojan, Mandous (58. Štrajt) – Mudra, Vitouš (77. Sladký), Vaněček, Krbeček, Rožman – Herák (63. Šlajs). Trenér Milan Matejka.

Nejlepší hráči domácího týmu podle názoru devíti oslovených příznivců chvíli po duelu na stadionu: Jarda Jordák (8 hlasů), Matěj Kotiš (6), Josef Hyka (4), Jirka Procházka (3).