weby pro nejsevernější čechy

Putovní výstava fotografií Šumná a bezbranná zavítala i do Rumburku

Rumburk – Po Vídni, Tokiu, Pekingu, Sofii, Drážďanech, Stockholmu, Bratislavě, Košicích a dalších světových městech zavítala výstava téměř pěti desítek velkoformátových panoramatických černobílých fotografií z kalendářů Šumná a bezbranná i do severočeského Rumburku.S myšlenkou zachytit na křehký fotografický papír umírající krásu starých a budov a upozornit na ohrožené, opuštěné a často zdevastované památky a objekty moderní architektury 19. a 20. století v Čechách, na Moravě a ve Slezsku přišel architekt a herec David Vávra a režisér Radovan Lipus. Současné fotografie, doplněné archivními dobovými snímky daných objektů, doprovodnými texty a básněmi obou autorů vytvořil mladý ostravský fotograf Michael Míček. Výstava putovala od roku 2007 po celém světě a po třech letech došla až do Rumburku, kde byla instalována v rumburské Loretě v ambitech kapucínského kláštera. Jejího slavnostního zahájení v úterý 6. dubna se kromě tří stovek návštěvníků zúčastnili i samotní autoři výstavy David Vávra a Radovan Lipus. Tyto pány doprovázela zpěvačka Lenka Vychodilová z divadla Sklep a produkční Tomáš Hendrych. Součástí výstavy bylo promítání nových dílů televizního seriálu Šumných měst, které se při rumburské vernisáži konalo v  kostele sv. Vavřince.

Tato ojedinělá a výjimečná kulturní akce se setkala s nadšeným přijetím veřejnosti, a to nejen  rumburské, ale z celého regionu. Ocenili ji i představitelé města Rumburku. „Když před více než rokem za mnou přišla Klára Mágrová s tím, že je možnost k nám tuto výstavu získat a to i s jejími protagonisty, považoval  jsme to za něco těžko uvěřitelného. Stačí se totiž jen podívat, kde všude byl a je o výstavu zájem a Rumburk zatím rozhodně nepatří k světových metropolím. Ze strany města v tu chvíli stačilo jen říct ano a zajistit finanční krytí. Klára Mágrová díky svým znalostem, pracovitosti a nepřeslechnutelné výřečnosti dokáže umluvit snad i nemožné a nám nezbývá než jí poděkovat za zprostředkování tohoto výjimečného zážitku a za všechno, co pro naše město nezištně dělá. Nemohu  při této příležitosti nezmínit  paní Ivetu Douskovou, která měla za město přípravu a organizování této akce na starosti, a i díky ní byla celá akce profesionálně připravena a zorganizována,“nešetřil slovy uznání místostarosta města Darek Šváb, do jehož kompetence tato problematika spadá.

Výstavu Šumná a bezbranná mohou zájemci navštívit  od úterý do soboty od 10.00 do 17.00 hodin, a to až do 5. června tohoto roku.