weby pro nejsevernější čechy

Toxic people

Vilémovštéí „toxíci“ vznikli přibližně v roce 1997 fúzí dřívějších kapel Canal a Neutral Territory. Vzápětí natočili první demo Live aus Leipzig. Vzhledem k tomu, že se členové skupiny poněkud rozprchli po republice, komplikované dojíždění komplikovalo i zkoušení a hraní. Sjížděli se tak komplikovaně, jako Česká filharmonie (jak vtipně uvádějí na svém webu http://toxicpeople.cz ) a tak v roce 2002 opouští kapelu nejvzdálenější člen Nevik (z Plzně je to skutečně dálka).
Konsoliduje se sestava Mayor – basa, Benji – kytara, Pišta – bicí, Mafi – zpěv. Koketují s angažováním zpěvačky, takže nastoupila Leona Černá (pozdější účastnice třetí řady česko hledá superstar) se skupinou vystupuje pod jménem Toxic Lady. Lákání show bussinesu bylo ale tak silné, že „toxíky“ za krátko opouští.
Zvuk skupiny se ale rozšiřuje o klávesy, ke kterým se postavil Petr Býdža Bydžovský (rovněž zpěvák a violinčelista!)
Rok 2005 znamená pro skupinu nový začátek, více soustředěného zkoušení a hraní. Natáčejí desku Pop–o–Jedem, a se stejným projektem vyjíždějí na turné, natáčejí klip a vůbec se dost „rozjíždějí“.
Zatím poslední změna (doplnění) obsazení bylo v roce 2008, kdy se přidal Chozé se sedmistrunnou kytarou.
V téhle sestavě připravili další desku Mraky jdou. Těžko říci jestli jde o maxisingl nebo mini elpíčko, obsahuje totiž pouze sedm (respektive šest skladeb; jedna písnička je radio edit) a má tak pouze 25 minut. Hudba je ale hutná. A správně temná. Na nahrávce se podílel i raper jménem Wuty, takže se trochu nabízí otázka, jestli tohle je směr, kterým se budou Toxic People nadále ubírat.
Aktuálně Toxic People řeší nepříjemný problém, neboť bubeník Pišta marodí, takže se jedná o zapůjčení náhradníka.
K nezanedbatelným aktivitám skupiny patří i pořádání podzimního festiválku Free Tibet, který se letos dočká dvanáctého ročníku. Pro fanoušky téhle akce mám informaci, že je znám termín 16. října 2010, a to myslím potěší zejména ty skalní. Festival se vrací do Mikulášovic.