weby pro nejsevernější čechy

V parlamentních volbách na Šluknovsku vyhrála levice

Volby do Parlamentu České republiky v letošním roce byly doprovázeny řadou velkých očekávání. Češi už několik měsíců volali po změně klíčových politických hráčů, kterých měli již plné zuby. Volali po návratu slušnosti a korektnosti do politiky, po lidech, kteří by byli zárukou morálky a vymetli zlořád, korupci a zlodějnu z parlamentních lavic i z kanceláří ministerstev a státní správy. O víkendu 28. a 29. května mohli Češi změnit svůj malý český svět. A povedlo se jim to. Svými hlasy rozbourali nejen zatuchlý parlament, ale i zkostnatělé kandidátky politických stran a dosadily do parlamentu nové tváře, s nejvyšší účastní žen v novodobé historii České republiky a navíc, i dvě nové politické strany Top 09 a Věci veřejné, které od voličů získaly velmi silný mandát.

Přestože letošní volby vyhrála ČSSD, její volební výsledek je tak hubený, že není schopna se svou levicovou politikou získat v parlamentu převahu, a tak většinu v nově se rodícím parlamentu získala pravice. K radosti většiny voličů se již nebudeme v poslaneckých lavicích setkávat s některými omšelými politiky. Neuvidíme tak mezi poslanci velmi neoblíbeného Ivana Langra, kterého voliči „překroužkovali“ na kandidátce Olomouckého kraje, a stejně nepopulární a po premiérském křesle bažící Jiří Paroubek se zařazuje mezi řadové poslance, poté, co rezignoval na post předsedy strany ČSSD. I voliči v Ústeckém kraji zamotali politikům hlavy a svými preferenčními hlasy do poslanecké sněmovny katapultovali lídra děčínské kandidátky Jaroslava Foldynu (ČSSD). Kontroverzní a skandály opředený sociální demokrat Petr Benda, který se tlačil do poslaneckého křesla z třetí pozice, díky tomu přišel o svou šanci a nyní se může na parlament dívat jen zvenčí. Všichni kandidáti za Šluknovského výběžku byli v letošních volbách neúspěšní a do parlamentu se neprobojovali, včetně varnsdorfského občanského demokrata Roberta Šatníka, lidovce Václava Járy či rumburské sociální demokratky Dagmar Mertlové.

Masivní a dramatická předvolební kampaň, která po několik týdnů decimovala nervy českého voliče na většině České republiky, se Šluknovskému výběžku a ještě několika málo méně atraktivním voličským lokalitám vyhnula. Naštěstí. Lidé z výběžku si tak mohli více v klidu promyslet komu dají svůj hlas, aniž by byli masírováni z jedné strany sliby, z druhé strany hrozbami. Přesto výběžek zůstal věrný oranžové a tak největší počet hlasů v celém regionu Šluknovska získala ČSSD (25,04%). Na druhém místě se umístila ODS, kterou volilo 16,63 procent voličů. Třetí byli komunisté a čtvrtá TOP 09 a v těsném závěsu za ní Věci veřejné.

Letos nepřekvapila účast voličů, která byla podobná jako v roce 2006. Při posledních parlamentních volbách dosahovala voličská účast 56,4 procenta, letos to bylo 51,99 procenta. V tradiční baště ODS Varnsdorfu tentokrát překvapivě zvítězila ČSSD. Rumburk, v němž v posledních deseti letech má silnou pozici sociální demokracie nejvíce volil jak jinak než sociální demokracii. Přesto v obou městech získaly většinu pravicové strany ODS, TOP 09 a VV. V některých městech do bojů zasáhla i Suverenita Jany Bobošíkové a Zemanův SPOZ. V celkových výsledcích však nepřekročily tyto dvě strany pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do parlamentu.

Volební výsledky, tak jak volili občané jednotlivých měst Šluknovského výběžku najdete uvnitř listu.

Šluknovský výběžek

počet hlasů procenta

1. ČSSD 5569 25,04

2. ODS 3686 16,63

3. KSČM 3015 13,76

4. TOP 09 2729 12,04

5. VV 2670 12,14

6. Suverenita 1456 5,54